Posvoji punčko in reši otroka

Posvoji punčko in reši otroka

Punčka iz cunj predstavlja otroka iz države v razvoju, ki ga je potrebno cepiti in potrebuje našo pomoč. Posameznik punčko posvoji z donacijo v višini 20 evrov, kolikor stane cepljenje enega otroka proti šestim otroškim nalezljivim boleznim.

Punčka iz cunj je UNICEF-ov projekt, ki je nastal po italijanskem vzoru, danes pa se uspešno izvaja v številnih evropskih državah (Finska, Francija, Češka, Romunija itd.). V Sloveniji ga izvajamo od leta 2003.

Temeljni namen projekta je zbiranje sredstev za UNICEF-ov program cepljenja otrok proti šestim nalezljivim otroškim boleznim (davica, ošpice, oslovski kašelj, otroška paraliza, tuberkuloza in tetanus) v državah v razvoju.

Punčka iz cunj je igrača, ki je poznana v vseh kulturah sveta. V preteklosti je marsikomu v otroštvu delala družbo, danes pa predstavlja otroka iz države v razvoju, ki ga je potrebno cepiti in potrebuje našo pomoč.

Punčko posvojite z donacijo v višini 20 evrov, kolikor stane cepljenje enega otroka proti šestim otroškim nalezljivim boleznim. Punčki tako zagotovite nov dom, otroku v državah v razvoju pa priložnost za zdravo življenje. Prav zato je nosilni slogan projekta Posvoji punčko in reši otroka.

Prostovoljci - srce projekta Punčka iz cunj
Z veliko truda in ustvarjalnosti izpod rok prostovoljk in prostovoljcev po vsej Sloveniji prihajajo unikatne, ročno izdelane punčke. V projekt se vključujejo vse generacije – od otrok, ki punčke ustvarjajo v vrtcih in šolah, do starejših. Zato ima projekt pomembno vlogo tudi pri povezovanju različnih generacij. Predvsem starejšim izdelovanje punčk predstavlja zanimiv in koristen način preživljanja prostega časa.

S projektom Punčka iz cunj spodbujamo tudi spletanje prijateljskih vezi med izdelovalci in posvojitelji punčk. Vsaka punčka ima osebno izkaznico in dopisnico s podatki izdelovalca. Posvojitelj s slednjo izdelovalcu punčke sporoči, kje je punčka našla nov dom.

Punčke iz cunj rešujejo življenja otrok
Kljub velikemu napredku na področju precepljenosti otrok približno 22,6 milijona otrok do enega leta starosti še vedno ni cepljenih. To pomeni, da vsak peti otrok na svetu še vedno nima dostopa do cepljenja, zaradi česar je posebej izpostavljen prezgodnji smrti ali hudim posledicam za zdravje.

Zaradi bolezni, ki bi jih lahko preprečili s cepljenjem, vsako leto umre približno 1,5 milijona otrok - trije vsako minuto!

S projektom Punčka iz cunj smo do konca leta 2018 omogočili cepljenje več kot 19.000 otrokom v državah v razvoju.

Posvoji punčko in reši otroka!

Za izvajanje projekta Punčka iz cunj v vrtcih in šolah vam je na voljo Neja Čopi. Pišete ji lahko po e-pošti na naslov neja.copi@unicef.si.

Za več informacij vam je na voljo Maja Mikuž po e-pošti maja.mikuz@unicef.si