Punčke iz cunj

Punčke iz cunj

UNICEF-ova punčka iz cunj v vrtcih in šolah

Punčka iz cunj je UNICEF-ov projekt, ki se izvaja že deset let in je izredno priljubljen med vsemi generacijami. Več o projektu si preberete tukaj.

PPT prezentacija Punčka iz cunj

Projekt Punčka iz cunj

KROJ za izdelavo Punčke iz cunj

Vrtce in šole vabimo, da že v začetku šolskega leta izdelate dve punčki. Eno takoj pošljite na UNICEF Slovenija, drugo pa obdržite v svoji igralnici. Punčki, ki bo ostala pri vas, pripravite dnevnik. Dnevnik naj bo prazen zvezek, v katerega boste zapisovali dogodivščine in lepili fotografije ter slike, ki jih bodo otroci izdelali za punčko. Nato naj se punčka poda na potep v družine otrok. Vsak otrok naj punčko vzame na svoj dom za nekaj dni. Skupaj s starši naj otroci v dnevnik punčke narišejo in zapišejo svoja doživetja. Punčke z dnevniki boste na UNICEF poslali v maju. Ob zaključku šolskega leta jih bomo razstavili v Ljubljani in v drugih večjih krajih po Sloveniji. Pomembno je, da v projekt vključite tudi starše, da so že od vsega začetka obveščeni o poteku projekta.

Projekt Punčka iz cunj ni zgolj projekt ustvarjanja. To je projekt sožitja in prijateljstva. Zato je pomembno, da se z otroki med izdelovanjem punčke pogovarjate o tem, zakaj je to delo dobro, zakaj punčka ni le igrača, ter kako bodo sami, s svojo ustvarjalnostjo, pripomogli k reševanju tako širokega problema, kot je cepljenje otrok. Pogovorite se tudi o tem, zakaj je cepljenje v državah v razvoju potrebno. Pri nas so namreč nekatere bolezni že povsem iztrebljene, medtem ko na drugem koncu sveta kosijo otroška življenja.

Če bi radi izdelali več punčk in tako tudi rešili več življenj, vas spodbujamo, da na vaši šoli oziroma v vrtcu organizirate prodajno razstavo za starše in širšo okolico ter tako že sami poskrbite, da bodo vaše Punčke iz cunj prišle v dobre in ljubezni polne objeme.  Na UNICEF-u Slovenija imamo namreč v primeru večje pošiljke punčk stisko s prostorom.

 

Primer dobre prakse si preberite tukaj.