Novorojencem prijazne porodnišnice - Arhiv

Novorojencem prijazne porodnišnice - Arhiv

Nacionalni odbor za spodbujanje dojenja se trudi spodbujati in vzdrževati izključno dojenje do šestega meseca starosti in dojenje z dopolnilno prehrano do drugega leta starosti na celotnem področju Slovenije.

Nacionalni odbor za spodbujanje dojenja (NOSD) je bil ustanovljen 30. maja 1996 v Ljubljani. Eden njegovih prvih projektov je bila izdaja knjižice dr. Silvestre Hoyer in asist. Renate Vettorazzi, IBCLC Uspešno dojenje za dobro zdravje otrok in mater (pdf; 2 MB), ki jo vsako leto založi UNICEF Slovenija in je brezplačna ter dosegljiva vsem bodočim materam v Sloveniji.

S pobudo Novorojencem prijazna porodnišnica NOSD spodbuja dojenje za dobro zdravje mater in otrok. V ta namen je začel po vsej Sloveniji izobraževati osebje bodočih novorojencem prijaznih porodnišnic. S predanim delom članic in članov NOSD ter samih porodnišnic je Slovenija po odstotku otrok, rojenih v novorojencem prijaznih porodnišnicah, zasedla prvo mesto med na novo pridruženimi članicami Evropske unije. V takih porodnišnicah se pri nas rodi 85 odstotkov otrok.

Cilj NOSD ostaja, da bi vse slovenske porodnišnice sprejele ta mednarodni naziv, s katerim se jih trenutno ponaša 12 od skupno 14. NOSD je razširil svoje delo s pobudo o Dojenju prijaznih zdravstvenih ustanovah, v katerih zdravstveno osebje matere ustrezno vzpodbuja in jim pomaga ob začetkih ter pri vzdrževanju izključnega dojenja v prvih šestih mesecih.
Ta naziv so do sedaj uspešno pridobili Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor, Pediatrični oddelek Splošne bolnišnice Celje, Otroški oddelek Splošne bolnišnice Novo mesto in Zdravstveni dom Tolmin.

Naziv NPP imajo naslednje porodnišnice:
Porodnišnica Brežice
Porodnišnica Celje
Porodnišnica Jesenice
Porodnišnica Kranj
Porodnišnica Ljubljana
Porodnišnica Maribor
Porodnišnica Murska Sobota
Porodnišnica Novo mesto
Porodnišnica Nova Gorica
Porodnišnica Ptuj
Porodnišnica Slovenj Gradec
Porodnišnica Trbovlje

NOSD je pod okriljem UNICEF-a Slovenija že od začetka delovanja redno organiziral strokovna izobraževanja in srečanja za izpopolnjevanje zdravstvenega osebja in pripravil vrsto znanstvenih publikacij, ki jih najdete spodaj. Doslej je bilo na temo dojenja v Laškem organiziranih šest državnih simpozijev z mednarodno udeležbo. V sodelovanju z Ministrstvom za zdravje je bil preveden Mednarodni kodeks o trženju nadomestkov materinega mleka. Članice in člani NOSD so od gospe Carol Bellamy, nekdanje izvršne direktorice UNICEF-a, v začetku septembra 2002 osebno prejeli mednarodno UNICEF ovo priznanje za uspešno prostovoljno delo. Slovensko UNICEF-ovo priznanje za prizadevno delo pa je NOSD prejel na slavnostni seji ob 60. obletnici UNICEF-ovega delovanja, 11. decembra 2006, v prostorih Univerze v Ljubljani.
--

Za dodatne informacije vam je na voljo Danica Živec po telefonu 01 583 80 73 ali prek elektronske pošte danica.zivec@unicef.si.

Člani odbora:

 • prim. Andreja TEKAUC GOLOB, dr. med, spec. pediatrinja, IBCLC, predsednica odbora
 • dr. Borut BRATANIČ, dr. med., spec. pediater, svetnik
 • asist. mag. Martin BIGEC, dr. med., spec. pediater
 • Andreja DOMJAN ARNŠEK, dr. med., spec. pediatrinja
 • Danica ŽIVEC, mag. posl. ved
 • dr. Rok KOSEM, dr. dent. med., spec. otr. in prev. zob.
 • Albina LINASI, dipl. babica
 • Eva MACUN, dr. med., spec. gin. in porod.
 • Gordana NJENIĆ, mag. zdr. nege, dipl. m. s., babica
 • dr. Simona RAJTAR OSREDKAR, dr. med.
 • Marjeta RAK NAMESTNIK, mag. specialist lek. farm.
 • mag. Polonca TRUDEN DOBRIN, dr. med.
 • asist. Renata VETTORAZZI, dipl. m. s., univ. dipl. org., IBCLC
 • Marjeta ŽEFRAN DROLE, dr. med., spec. pediatrinja, IBCLC