Varne točke

UNICEF-ove Varne točke so različni javni prostori, kot so knjižnice, zavarovalnice, lekarne, cvetličarne, mladinski centri, trgovine, vulkanizerski servisi in podobno, v katerih so ljudje, ki nudijo otrokom trenutno zaščito, pomoč ali zgolj nasvet v stiski. Ti so usposobljeni za pomoč otrokom, saj se udeležijo posebnega izobraževanja, ki ga zanje organiziramo v UNICEF-u Slovenija in jih seznanimo, kako pomagati otrokom v stiski.

UNICEF-ove Varne točke v številkah:

- 85 slovenskih krajev
- preko 670 Varnih točk
- prvi parlament na svetu
- več kot 1500 srčnih ljudi po vsej Sloveniji, 
ki so se prostovoljno vključili v projekt, 
da bi pomagali otrokom

Seznam UNICEF-ovih Varnih točk v Sloveniji

Kako lahko otroci najdejo UNICEF-ove Varne točke?
Otroci lahko UNICEF-ove Varne točke prepoznajo po posebni nalepki, smejoči se hišici, ki je nameščena na vidno mesto ob vhodu. Varne točke se po večini nahajajo ob šolskih poteh, saj se tudi medvrstniško nasilje največkrat dogaja okoli šole in na poti v šolo, takrat ko je nadzor odraslih manjši. 

Kako lahko ljudje v Varnih točkah pomagajo otrokom in mladim?
UNICEF-ove Varne točke so varen in prijeten prostor, kamor se lahko otroci in mladi zatečejo ter se pogovorijo o svoji težavi ali pa zgolj razrešijo dvom, če je njihova stiska resna težava. Varne točke nudijo prostor, ki omogoča anonimnost, saj nihče ne bo vedel, da se je nekdo zatekel v stiski. Ko in če otroci potrebujejo Varno točko, lahko vedno brez strahu vstopijo v prostor, ki je označen s posebno modro nalepko. Izberejo si lahko katerokoli Varno točko, ki je posamezniku najbolj simpatična. Odrasli v Varnih točkah pa bodo še posebej veseli, če jim bodo otroci in mladi prišli povedat tudi kakšno šalo ali kakšno drugo lepo novico, ni torej nujno, da otroci točke obiščejo samo takrat, ko jim je težko. V Varno točko lahko na pogovor pridejo kadarkoli.

Kakšen je obisk UNICEF-ovih Varnih točk?
V preteklem letu je bilo v UNICEF-ovih Varnih točkah 63 obiskov otrok, ki so se znašli v resnejših težavah, ko je bilo potrebno posredovanje strokovnih služb, saj so primeri zajemali medvrstniško nasilje, nadlegovanje, družinske spore. V vsaj 102 primerih pa so se otroci znašli v manjših težavah. Slednjih je bilo še več, vendar vseh primerov manjših težav/obiskov osebje v točkah ne beleži. Včasih otroci Varne točke obiščejo, ker potrebujejo prijazen pogovor ali zgolj iz radovednosti, kako je točka videti. Nekateri prostovoljci v Varnih točkah se z otroki pogovarjajo o različnih temah, od zaljubljenosti, do skrbi povezanih z vpisom v srednjo šolo, o kajenju, alkoholu ipd.
Otroci se najpogosteje zatečejo v točke, če so žrtve nasilja med vrstniki, pa tudi, če imajo težave v družinskem okolju, potrebujejo pomoč pri domači nalogi, obliž na rano, ne morejo priti domov, so pozabili ključe in želijo priti v stik s starši ali pa potrebujejo zgolj pozornost in prijazen pogovor.

"Mladi se lahko znajdete pred težavami, ki se vam zdijo nepremostljive in grozne, a s pomočjo odraslega se lahko razblinijo ali postanejo znosnejše. V UNICEF-ovih Varnih točkah vas čakajo ljudje, ki vam bodo prisluhnili in pomagali, pa naj bo to pri pozabljenem telefonu, zaradi česar ne morete poklicati staršev, ali pri čem resnejšem. Pogumno stopite skozi vrata s smejočim obrazom na modri nalepki in kmalu bo nasmeh tudi na vašem obrazu,« otroke in mladostnike poziva Boštjan Gorenc - Pižama, promotor UNICEF-ovih Varnih točk. 

Kdo pomaga vzpostavljati UNICEF-ove Varne točke?
Pomemben partner v projektu so občine, policija, centri za socialno delo in številni prostovoljci v Varnih točkah. 

Nasilje v družini - informacije o postopku na policiji
Policija letno obravnava več tisoč primerov nasilja v družinskem okolju. Preberite več o njihovem delu na področju nasilja v družini in kako lahko žrtvam takega nasilja pomaga policija.

Velenjski osnovnošolci o UNICEF-ovih Varnih točkah
Učenci velenjskih osnovnih šol so z namenom ozaveščanja svojih vrstnikov o Varnih točkah pripravili štiri navdihujoče kratke filmčke, ki govorijo o različnih stiskah in njihovih možnih rešitvah. Oglejte si jih!