Rojstnodnevna zabava Punčk iz cunj

Rojstnodnevna zabava Punčk iz cunj

Včeraj smo obeležili 10. rojstni dan Punčk iz cunj.

Na otvoritvi posebne razstave Punčk iz cunj se je v Galeriji Kresija v Ljubljani zbrala pisana druščina tistih, ki sodelujejo v projektu. Z vašo podporo je UNICEF Slovenija doslej omogočil cepljenje več kot 16.500 otrok v državah v razvoju proti šestim otroškim nalezljivim boleznim (davica, ošpice, oslovski kašelj, otroška paraliza, tuberkuloza in tetanus), kar je tudi temeljni namen projekta. Punčke iz cunj za UNICEF vse leto pridno izdelujejo številne prostovoljke. Na fotografiji skupaj z Tomažem Bergočem, izvršnim direktorjem UNICEF-a Slovenija, in Ladom Leskovarjem, nacionalnim ambasadorjem UNICEF-a Slovenija. (foto: Matej Pušnik)

Rojstnega dne si seveda ne moremo predstavljati brez zabave, ki so se je najbolj razveselili prav otroci. Ti so skupaj z Ladom Leskovarjem, nacionalnim ambasadorjem UNICEF-a Slovenija, in Nušo Derenda pisani svet UNICEF-ovih Punčk iz cunj v Galeriji Kresija naredili še bolj igriv. Da je povezovanje različnih generacij še ena svetla točka tega uspešnega projekta, so s svojo prisotnostjo potrdile tudi številne prostovoljke, ki v prostem času šivajo punčke za UNICEF. Najbolj aktivne so jih s svojim predanim delom sešile več kot 200! Zbrane sta nagovorila Dejan Turk, predsednik upravnega odbora UNICEF-a Slovenija, in župan MOL Zoran Janković, ki je napovedal, da bo posvojil eno izmed razstavljenih punčk za svojo najmlajšo vnukinjo.


Nuša Derenda in Dejan Turk, predsednik upravnega odbora UNICEF-a Slovenija (foto: Matej Pušnik)

UNICEF Slovenija je danes v Knjigarni Konzorcij Mladinske knjige predstavil tudi Punčke iz cunj z dnevniki, ki so jih v letošnjem letu izdelali otroci v slovenskih vrtcih in šolah. Projekt ima namreč pomembno izobraževalno noto. Punčka iz cunj simbolizira otroka v državah v razvoju, ki potrebuje pomoč. Z vključevanjem v projekt otroci v vrtcih in šolah spoznavajo tradicijo, običaje in življenjske razmere otrok v državah, kjer deluje UNICEF. Hkrati razvijajo svojo kreativnost, predvsem pa občutek, da so pomembna in aktivna opora milijonom sovrstnikov po svetu.

Unikatne punčke so tako navdušile obiskovalce razstave, da so jih že v času otvoritve posvojili kar 40 in tako po svojih močeh prispevali za cepljenje otrok v državah v razvoju. Punčke bodo v Galeriji Kresija in prvem nadstropju Knjigarne Konzorcij Mladinske knjige v Ljubljani razstavljene vse do 9. junija, ko si lahko vsakdo izbere svojo in prispeva 20 evrov za UNICEF-ovo kampanjo cepljenja otrok. »Zaradi bolezni, ki bi jih lahko preprečili s cepljenjem, vsako leto umre 1,5 milijona otrok«, je na razstavi opozoril Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEF-a Slovenija.   

Punčke iz cunj pa živijo tudi na spletu, kjer čakajo na svoje posvojitelje 24 ur na dan in 7 dni na teden.

---
O projektu Punčka iz cunj

UNICEF-ov projekt Punčka iz cunj v Sloveniji poteka že deseto leto pod sloganom Posvoji punčko in reši otroka. Posameznik namreč z donacijo 20 evrov punčko posvoji in s tem omogoči cepljenje enega otroka v državah v razvoju proti šestim nevarnim boleznim, kar je temeljni namen projekta. Punčke iz cunj vse leto izdelujejo otroci v vrtcih skupaj z vzgojiteljicami kot tudi starejši prostovoljci in prostovoljke. UNICEF-ove Punčke iz cunj imajo pomembno vlogo pri povezovanju različnih generacij in tkanju prijateljskih vezi med posvojitelji in izdelovalci punčk. S projektom Punčka iz cunj je UNICEF Slovenija v preteklih letih rešil že več kot 16.500 otroških življenj. Več informacij