Punčka iz cunj v vrtcih in šolah

Punčka iz cunj v vrtcih in šolah

Vrtci in šole lahko v projektu Punčka iz cunj sodelujejo na dva načina. 

Ena možnost je, da v skupini skupaj s starši in starimi starši izdelujete punčke iz cunj ter zanje ob zaključku delavnice poiščete posvojitelje. Pomembno je, da je vsaka punčka opremljena z osebno izkaznico in dopisnico, ki jo dobite pri nas. Osebna izkaznica predstavlja identiteto punčke, dopisnica pa je namenjena vzpostavljanju prijateljskih vezi med izdelovalci in posvojitelji. 

Druga možnost je, da se podate na daljšo pot in izpeljete celoletni projekt Punčka iz cunj z dnevnikom. Vrtce in šole vabimo, da že v začetku šolskega leta izdelate dve punčki. Za eno punčko poskušajte takoj najti posvojitelja, drugo pa obdržite v svoji igralnici. V primeru, da posvojitelja ne morete najti, lahko punčko pošljete tudi na UNICEF Slovenija. Pomembno je, da o poteku projekta starše seznanite že takoj na začetku šolskega leta, da so že od vsega začetka obveščeni o načinu izvedbe. Starši so pomemben člen, saj soustvarjajo projekt.

Punčki, ki bo ostala pri vas, pripravite dnevnik. Dnevnik naj bo prazen zvezek, v katerega bodo otroci skupaj s starši in skupaj z vami zapisovali dogodivščine in lepili fotografije ter slike, ki jih bodo izdelali za punčko. Nato naj se punčka poda na potep v družine otrok. Vsak otrok naj punčko vzame na svoj dom za nekaj dni. Skupaj s starši naj otroci v dnevnik punčke narišejo in zapišejo svoja doživetja. Veliko punčk med popotovanjem dobi tudi tudi svoj nahrbtnik ali potovalko, nova oblačila ter različne potrebščine, ki jih na potovanjih potrebujemo. Punčke z dnevniki boste na UNICEF poslali v maju. Ob zaključku šolskega leta jih bomo razstavili v Ljubljani in v drugih večjih krajih po Sloveniji. Ob zaključku razstave bomo dnevnik vrnili nazaj, za punčko pa bomo poiskali posvojitelja.

Projekt Punčka iz cunj ni zgolj projekt ustvarjanja. To je projekt sožitja in prijateljstva. Zato je pomembno, da se z otroki med izdelovanjem punčke pogovarjate o tem, zakaj je to delo dobro, zakaj punčka ni le igrača, ter kako bodo sami, s svojo ustvarjalnostjo, pripomogli k reševanju tako širokega problema, kot je cepljenje otrok. Pogovorite se tudi o tem, zakaj je cepljenje v državah v razvoju potrebno. Pri nas so namreč nekatere bolezni že povsem iztrebljene, medtem ko na drugem koncu sveta kosijo otroška življenja. Tudi otroci v Sloveniji so cepljeni. Z otroke se lahko pogovorite o njihovih izkušnjah cepljenja.

Če bi radi izdelali več punčk in tako tudi rešili več življenj, vas spodbujamo, da na vaši šoli oziroma v vrtcu organizirate prodajno razstavo za starše in širšo okolico ter tako že sami poskrbite, da bodo vaše punčke iz cunj prišle v dobre in ljubezni polne objeme. Na UNICEF-u Slovenija imamo namreč v primeru večje pošiljke punčk stisko s prostorom. 

Sredstva od prodanih punčk nakažite na transakcijski račun UNICEF-a Slovenija: SI56 0201 3025 9875 526, referenca: 0041511, namen nakazila: Punčka iz cunj – naziv šole oziroma vrtca.


Več informacij

Za izvajanje projekta Punčka iz cunj v vrtcih in šolah vam je na voljo Neja Čopi. Pišete ji lahko po e-pošti na naslov neja.copi@unicef.si.