Junior ambasador UNICEF-a

Junior ambasador UNICEF-a

Junior ambasador UNICEF-a je projekt, namenjen otrokom in mladim, ki si želijo s svojimi idejami in aktivnostmi spreminjati svet na bolje. Sovrstnike in splošno javnost ozaveščajo o pravicah in odgovornostih otrok ter zbirajo sredstva za pomoč otrokom v državah v razvoju.

Junior ambasadorji UNICEF-a spodbujajo otroke in mlade k aktivnemu spreminjanju sveta na bolje in jim z lastnimi izkušnjami pokažejo, da ni potrebno čakati, da odrasteš, da bi kaj spremenil, če vidiš, da gre v svetu kaj narobe.

Postani tudi ti Junior ambasador UNICEF-a!
Si mlajši od 18 let, rad deliš svoje mnenje, si ustvarjalen in bi rad pomagal? Izvedi akcijo ozaveščanja javnosti in zbiranja sredstev za UNICEF-ove programe pomoči za otroke v državah v razvoju ter postani Junior ambasador UNICEF-a!  Vse, kar potrebuješ, je dobra ideja. Ob tem naj te vodi tvoja radovednost, ustvarjalnost  in človekoljubnost. V podvig se lahko podaš  sam ali s skupino sorodnikov, prijateljev ali sošolcev. Preseneti nas z akcijo, ki bo zbujala pozornost. 
Pripravili smo podrobna navodila kako lahko postaneš Junior ambasador UNICEF-a:  
Potek projekta Junior ambasador UNICEF-a (pdf, 125 kB)
Prijavnica za Junior ambasadorja UNICEF-a (pdf, 212 kB)
Ideje za izvedbo akcije (pdf, 130 kB)

Pomaga nam že 24 Junior ambasadorjev
Danes je z nami 24 otrok in mladih, ki so se v preteklih letih izkazali kot izjemno ustvarjalni in inovativni. Pripravili in izvedli so akcije, s katerimi so ozaveščali svoje sovrstnike, pa tudi širšo javnost ter zbirali sredstva za UNICEF-ove dolgoročne programe pomoči otrokom v državah v razvoju. 

Glasniki in zagovorniki pravic otrok
Osnovna naloga Junior ambasadorjev je, da še naprej ostajajo glasniki in zagovorniki svojih pravic in pravic vseh otrok. Ozaveščajo širšo javnost o situacijah, kjer so pravice otrok kršene, svoje vrstnike pa spodbujajo k sprejemanju odgovornosti in aktivnem udejstvovanju, ko gre za njihove pravice in dolžnosti. 

Dragi Junior ambasadorji UNICEF-a,
Arja Ela Hvala, Jaka Grošelj, Izabela Škornik, Aleš Gerjevič, Lovro Gliha, Inja Ajda Hvala, Samo Medic, Jakob Ahlin, Zala Vučak, Žana Primc, Aida Ališić, Julija Osojnik, Izabela Lara Gracer, Rebecca Agius Jager, Tit Šenk, Tjaša Janežič, Uma Gorjup, Kristina Touzery, Ranya Waleed Mugalli Zorman, Julija Berginc, Tinkara Vatovec, Lara Gašič, Alisa Mihelak, Arthur Saribekian

... hvala, ker nam pomagate graditi boljši svet!

---

P.S. Zaupamo ti še dva simpatična projekta nemških Junior ambasadorjev. Morda dobiš kakšno idejo. 

Ukradeno otroštvo/tema: otroci vojaki v Kongu
6. b razred gimnazije Immanuel Kant v Bad Oeynhausnu je znan kot bolj “težaven“. V eni stvari pa so se dekleta in fantje takoj strinjali – želeli so podpreti pri UNICEF projekt za otroke vojake v Kongu. Odločili so se, da bodo napisali gledališko igro, jo uprizorili, zbrali prispevke in predstavili težko situacijo otrok vojakov. 

Kraj zločina = šola/tema: zdravje v Afriki  

Zdravje v Afriki je tema interesne skupnosti Südend integrirane srednje šole v Frankfurtu na Majni. V projektnem tednu je skupina 17 učencev iz vseh letnikov vključila vse dijake v številne akcije in šolo spremenila v pravi „kraj zločina“. Tekom tedna akcije so vanj vključili celo šolo. Učence so informirali s piščalkami, posterji in s kvizom o zdravju. Mlajši učenci iz 5. in 6. razredov so lahko sodelovali pri tekmovanju v risanju. Veliko pozornost je vzbudila akcija „kraj zločina“, ki je v slogu kriminalke opozorila na visoko stopnjo smrti otrok v Afriki. Na šolskem dvorišču so udeleženci krožka s kredo narisali obrise otrok, ki so umrli zaradi „tipičnih afriških“ bolezni: malarija, AIDS, kolera, tuberkuloza, ošpice, podhranjenost, driska. V obrise so napisali imena, starost in vzrok smrti. Da bi zbrali denar za cepljenje, so prodajali lastnoročno narejene značke. Vrhunec je predstavljala tek sponzorjev za UNICEF, pri katerem so zbrali 8.000 evrov.