Zgodovina UNICEF-a

1946    
11. decembra je bil na prvem zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov s soglasjem ustanovljen Mednarodni sklad Združenih narodov za otroke. Namenjen je bil zagotavljanju kratkoročne nujne pomoči otrokom v povojni Evropi. Tako kot sedaj, se je tudi takrat v celoti financiral s prostovoljnimi prispevki.

1949    
Po drugi svetovni vojni je UNICEF zagotavljal hrano in zdravila po Evropi. Pomoči je bila deležna tudi Jugoslavija, vključno s Slovenijo. Na Češkoslovaškem je v vasi Rudolfo takrat sedemletna Jitka Samkova v zahvalo za pomoč UNICEF-a narisala sliko skupine otrok, ki plešejo okoli mlaja. Njen učitelj je sliko prijavil na natečaj, kjer je tudi zmagala. Jitkina slika je krasila prvo UNICEF-ovo novoletno voščilnico.

1953    
UNICEF je z novim imenom (Sklad Združenih narodov za otroke) postal stalni organ Organizacije Združenih narodov. Njegova aktivnost se je preusmerila v izvajanje razvojnih programov v Afriki, Aziji, na Bližnjem Vzhodu in v Latinski Ameriki. Aktiven je bil v približno sto državah sveta.

1965    
Za svoje delo je bil UNICEF nagrajen z Nobelovo nagrado za mir in s tem pristal v središču svetovne pozornosti.

1989    
Generalna skupščina Združenih narodov je 20. novembra sprejela Konvencijo Združenih narodov o otrokovih pravicah, ki je pozneje postala najširše priznan dokument mednarodnega prava v zgodovini.
Slovenija je veljavnost nasledila od SFRJ.

1993    
11. decembra je bil v Ljubljani ustanovljen Slovenski odbor za UNICEF kot eden od 36 nacionalnih odborov UNICEF-a.

2002    
Na posebni seji Generalne skupščine ZN o otrocih so svetovni voditelji sprejeli mednarodni dokument Svet po meri otrok – akcijski načrt Združenih narodov za otroke.

Danes
je UNICEF prisoten v več kot 190 državah sveta. Kar se je začelo zgolj kot eksperiment pred več kot 60 leti, je do danes preraslo v vodilo svetovno agencijo za otroke.
UNICEF združuje posameznike in partnerje, da bi skupaj zgradili boljši svet za prihodnje generacije.