Ambasadorji in podporniki

UNICEF-ovi ambasadorji že več kot petdeset let pomagajo ščititi pravice otrok po vsem svetu in izboljševati njihova življenja.

Danes UNICEF sodeluje z več kot 200 ambasadorji. Znani igralci, glasbeniki, športniki in umetniki se na mednarodni in nacionalni ravni skupaj z UNICEF-om trudijo za dobro otrok. Z usmerjanjem pozornosti javnosti na težave otrok in s podporo pri zbiranju sredstev za UNICEF-ove programe pomoči pošiljajo v svet jasno sporočilo: otroci imajo prednost.

UNICEF-ovi ambasadorji so razdeljeni v tri kategorije:
UNICEF-ovi ambasadorji dobre volje so svetovno znani posamezniki, katerih ugled in vpliv imata svetovni domet,
UNICEF-ovi regionalni ambasadorji  so znane in ugledne osebnosti na ravni posamezne regije in
UNICEF-ovi nacionalni ambasadorji so znane ter vplivne osebnosti na ravni države, ki v tesnem sodelovanju z UNICEF-ovim nacionalnim odborom delujejo v korist otrok.

Ambasadorji pomagajo ozaveščati javnost o UNICEF-ovem delovanju v korist otrok doma in po svetu. Širijo razumevanje o otrokovih pravicah, spodbujajo njihovo uresničevanje in si prizadevajo za prednostno obravnavo otrok ter njihovih potreb. Aktivno sodelujejo pri organizaciji dogodkov in akcij zbiranja sredstev za UNICEF-ove programe pomoči otrokom v državah v razvoju. Na povabilo UNICEF-a se udeležijo obiska terena v državah v razvoju, kjer se seznanijo z izvajanjem programov pomoči in porabo sredstev na terenu ter o tem poročajo javnosti.