Pakistanski otroci potrebujejo nujno pomoč

Pakistanski otroci potrebujejo nujno pomoč

UNICEF-ovo prenovljeno spletno mesto omogoča enostavne donacije


UNICEF pomoč PakistanLjubljana, 20. september 2010 – UNICEF Slovenija v okviru UNICEF-ovega globalnega poziva  v višini 252,3 milijona  USD zbira sredstva za nujno pomoč otrokom in njihovim družinam, ki so jih prizadele poplave v Pakistanu. Sredstva se zbirajo tudi na prenovljenem spletnem mestu www.unicef.si, ki odslej ponuja nov sodoben sistem spletnih donacij, ki je hiter in enostaven.  Ob prenovi spletnega mesta je UNICEF Slovenija osvežil tudi svojo predstavitev na družabnem omrežju Facebook, komunicira pa tudi prek Twitterja.

V času, ko tudi na svoji koži občutimo posledice poplav, še lažje razumemo stisko prizadetih v katastrofalnih poplavah v Pakistanu. V državi, ki sodi med pet držav z najvišjo stopnjo umrljivosti otrok v svetovnem merilu in kjer mehanizmi za hiter in usklajen odziv na pojav naravnih nesreč niso vzpostavljeni, so prizadeti prebivalci v veliki meri odvisni od mednarodne pomoči.  Danes je že več kot jasno, da so poplave in monsunsko deževje v  Pakistanu povzročile večjo humanitarno katastrofo kot cunami v JV Aziji in potres na Haitiju skupaj. In čeprav je od začetka poplav minilo že skorajda 2 meseca, so razmere še vedno izjemno kritične. Še vedno je več kot petina države pod vodo, milijoni razseljenih so zatočišče našli v humanitarnih zavetiščih in celo v poškodovanih šolah, več tisoč ljudi je zbolelo zaradi pomanjkanja hrane, čiste pitne vode in zdravil.

Posledice poplav najbolj občutijo prav otroci, ki potrebujejo takojšnjo pomoč. UNICEF je zaskrbljen predvsem zaradi nevarnosti drugega vala katastrofe. Kar 10 milijonov otrok je vsak dan v nevarnosti, da se okužijo z vodo povezanimi in drugimi smrtonosnimi boleznimi kot so diareja, griža, kolera, ošpice, v številnih provincah pa jim vse bolj grozi tudi malarija. Nevarnost dodatnega obilnega deževja, ki bi povzročilo širitev poplav, predstavlja resno grožnjo vsem, ki so preživeli prvi val katastrofe.

UNICEF deluje v Pakistanu že od prvih dni katastrofe. Vse več otrokom in njihovim družinam dnevno zagotavlja pitno vodo, zdravstveno oskrbo, cepljenje in ustrezno prehrano. Vzpostavlja terapevtske centre za podhranjene otroke in doječe matere, otrokom prijazna zavetišča in začasne šole pod šotori.

Kljub skupnemu prizadevanju humanitarnih organizacij pa zaradi pomanjkanja sredstev nujna pomoč ne doseže vseh otrok in žensk, ki jo potrebujejo. Celovita pomoč in kasnejša obnova bo mogoča le ob podpori darovalcev z vsega sveta.  UNICEF Slovenija zato poziva darovalce, da nam pomagajo zaščititi otroke v Pakistanu in zagotoviti, da poplave, ki so uničile njihove domove, ne uničijo tudi njihove prihodnosti.
    
Akcija za Pakistan je tudi prva, pri kateri bodo mogoče donacije na prenovljenem spletnem mestu. Sistem doniranja je tako še hitrejši in enostavnejši, za marsikoga tudi veliko priročnejši, pomagate pa lahko že s par kliki. UNICEF Slovenija v letošnji jeseni vstopa tudi na širša spletna  tla, saj ga lahko spremljate tudi prek Twitterja in Facebooka.

Postanite podpornik UNICEF Slovenija na Facebooku
http://skrci.me/unicefsi

Spremljajte UNICEF Slovenija na Twitterju
http://twitter.com/unicefsi