Pisani svet UNICEF-ovih Punčk iz cunj ponovno odprl vrata

Pisani svet UNICEF-ovih Punčk iz cunj ponovno odprl vrata

Danes je v knjigarni MKT Konzorcij na Slovenski cesti v Ljubljani vrata odprla že tradicionalna razstava UNICEF-ovih Punčk iz cunj. Svojo izbranko bodo obiskovalci lahko posvojili vse do 7. junija in s tem prispevali za UNICEF-ove programe cepljenja otrok v državah v razvoju proti nevarnim boleznim.

V prostorih knjigarne Konzorcij je bilo danes pisano in igrivo. Otroci v vrtcih so skupaj s svojimi vzgojiteljicami vse leto pridno izdelovali UNICEF-ove Punčke iz cunj. Punčke so postale njihove prijateljice, z njimi so se igrali in se učili skrbeti zanje. Ker punčka v UNICEF-ovem projektu predstavlja otroka iz države v razvoju, ki potrebuje pomoč, se otroci v projektu seznanijo tudi s položajem njihovih vrstnikov v manj razvitem svetu. Ob koncih tedna so punčke odšle domov z otroki in z njimi preživele vikend. Otroci so skupaj s starši dogodivščine skrbno zapisovali v posebne dnevnike in jih po vrnitvi v skupino delili s svojimi vrstniki.

Danes je UNICEF Slovenija skupaj z otroki na ogled postavil njihove punčke z dnevniki, ki bodo obiskovalce ob prebiranju za nekaj trenutkov vrnili nazaj v otroštvo.

Punčke iz cunj z dnevniki so nadgradnja enega najbolj priljubljenih projektov, s katerim UNICEF Slovenija zbira sredstva za cepljenje otrok v državah v razvoju proti šestim nalezljivim otroškim boleznim (davica, ošpice, oslovski kašelj, otroška paraliza, tuberkuloza in tetanus). Podatki kažejo, da zaradi bolezni, ki bi jih lahko preprečili s cepljenjem, vsako leto umre 1,5 milijona otrok. To pomeni trije vsako minuto. UNICEF si prizadeva, da bi bil cepljen prav vsak otrok, saj verjame, da zdravi otroci lažje uresničijo svoj polni potencial.
V okviru projekta Punčka iz cunj, ki ga v Sloveniji izvajamo že enajsto leto, je UNICEF Slovenija omogočil cepljenje več kot 17.000 otrok v državah v razvoju.

UNICEF-ove Punčke iz cunj vse leto izdelujejo prostovoljci iz vse Slovenije: upokojene gospe, ki jim izdelovanje punčk pomeni kreativen način preživljanja prostega časa, ter šolarji, otroci v vrtcih in posamezniki, ki želijo pomagati ranljivim otrokom. Gre za projekt povezovanja različnih generacij. Vsaka punčka je unikatna, izdelana z veliko truda in topline. Opremljena je z osebno izkaznico ter dopisnico, s katerima posvojitelj punčke sporoči izdelovalcu novi dom punčke in z njim vzpostavi stik. Številni stiki tako prerastejo v prava prijateljstva, ki so se stkala na temelju dobrodelnosti.