UNICEF lansiral nov poziv za nujno pomoč 10 milijonom otrok, ki so jih prizadele poplave v Pakistanu

Ženeva, 21. september 2010 – UNICEF je danes predstavil poročilo o pakistanskih kriznih razmerah zaradi poplav, ki poudarja, da je "z 10 milijoni otrok, ki so jih prizadele poplave, humanitarna kriza v Pakistanu tako obsežna, da si njenega obsega ljudje po vsem svetu še vedno ne morejo predstavljati."


UNICEF je zaradi velikanskega obsega humanitarne krize v Pakistanu in vse večjih potreb ponovno ocenil humanitarne potrebe ter jih ovrednotil na 252,3 milijona USD potrebnih sredstev. Ta vsota bo zadostovala za nujno pomoč otrokom in njihovim družinam do konca julija 2011. UNICEF-u trenutno manjka še 160,8 milijonov USD.

Pakistanske krizne razmere, ki so prizadele že več kot 20 milijonov ljudi, presegajo skupno število ljudi, ki so jih prizadeli cunami v Indijskem oceanu leta 2004, potres v Kašmirju leta 2005 in potres na Haitiju leta 2010. Na vrhuncu poplav je bila pod vodo približno petina države. Poplave so uničile velika območja kmetijskih površin in pridelkov v državi, ki ima že sicer težave s pomanjkanjem hrane.

UNICEF-ovo poročilo opozarja, da so nekatera območja Pakistana še vedno pod vodo, predvsem provinca Sindh, ter da je še vedno evakuiranih na stotine tisočev ljudi. Na ostalih območjih, kjer poplavljene vode upadajo, pa se ljudje vračajo v svoje domove. Uničeni so bili viri zaslužka na območjih, kjer so se ljudje že pred poplavami borili za zadovoljitev vsakodnevnih potreb za preživetje. Krizne razmere še zdaleč niso končane, poročilo pa opozarja, da bo vpliv poplav moč čutiti še leta ali celo desetletja.

UNICEF-ova nujna pomoč v Pakistanu je osredotočena na vodo in sanitarije, prehranjevanje, zdravstvo, izobraževanje in zaščito otrok.

Na področju vode in sanitarij UNICEF skupno zagotavlja zaloge čiste pitne vode, tablete za prečiščevanje vode in posode za njeno shranjevanje za 2,5 milijona ljudi. Dejavnosti vključujejo tudi razdeljevanje vode s tovornjaki, postavljanje naprav za čiščenje vode in popravilo vodnjakov.

Na področju zdravstva je bilo več kot pol milijona otrok, mlajših od pet let, cepljenih proti otroški paralizi,  več kot 420.000 pa je bilo cepljenih proti ošpicam. Ključne zaloge hrane dosegajo več kot 375.000 otrok, mlajših od pet let ter več kot 50.000 nosečih in doječih žensk.

Približno 35.000 otrok ima dostop do storitev izobraževanja in rekreacije, 26.000 otrok in žensk pa je bilo deležnih psihosocialne podpore.
Celotno poročilo si lahko ogledate TUKAJ.

Več informacij za medije:

Marixie Mercado, UNICEF Geneva; Tel + 41 22 9095716; mmercado@unicef.org
Patrick McCormick, UNICEF New York; Tel + 1 212 326 7426; pmccormick@unicef.org
Kristen Elsby, UNICEF Islamabad; Tel + 92 300 500 2595; kelsby@unicef.org