UNICEF in Svetovna zdravstvena organizacija opozarjata na pomembnost dojenja v kriznih razmerah

UNICEF in urad Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v Srbiji sta zaprosila vse vpletene v zagotavljanje nujne pomoči prizadetim v poplavah, da zaščitijo otroke pred nevarnostjo okužb.

V kriznih razmerah, ki so nastale kot posledica katastrofalnih poplav, obstaja velika nevarnost izbruha bolezni, ki zaradi hitre širitve lahko prerastejo v epidemijo. UNICEF in WHO zato pozivata k spodbujanju dojenja in zagotavljanju ustreznega dopolnilnega hranjenja. Hkrati močno odsvetujeta uporabo mleka v prahu in mlečnih proizvodov za nadomestitev dojenja  ter  stekleničk in dud, ki se jih nenadzorovano deli na prizadetih območjih. UNICEF in WHO opozarjata, da je v kriznih razmerah, kot so poplave v Srbiji in BiH, tveganje za okužbe in umrljivost največja med otroki, mlajšimi od pet let. Visoka umrljivost je posledica  hitre širitve nalezljivih bolezni, diareje ter visoke podhranjenosti, saj so družine prisiljene zapustiti svoje domove. Razseljeni prebivalci se pogosto zatečejo na mesta, kjer so higienske razmere izredno slabe, zaradi česar je izpostavljenost z vodo povezanim boleznim še večja. Dojenje predstavlja ključno zaščito pred okužbami še posebej v okoliščinah, kjer primanjkuje pitne vode in so higienske razmere slabe. Dojenje rešuje življenja.

V kriznih razmerah hranjenje z nadomestki materinega mleka predstavlja visoko nevarnost za podhranjenost, bolezni in umrljivost otrok. Zato je uporaba nadomestkov priporočljiva le v primerih, ko druge varnejše oblike niso na voljo. Kadar je uporaba nadomestkov za dojenje neizogibna, partnerji priporočajo izključno vnaprej pripravljene mlačne formule, ki so v skladu z Mednarodnim kodeksom za trženje nadomestkov materinega mleka. 

Kakršno koli razdeljevanje in uporaba nadomestkov za dojenje mora biti strogo nadzorovano in uporabljeno na varen način in  izključno pri otrocih, ki nimajo možnosti biti dojeni.  Strokovnjaki s področja prehrane in partnerske organizacije soglašajo, da donacije mleka v prahu, stekleničk, dud in ostalih mlečnih izdelkov v prahu ali tekočini, niso v skladu v skladu z mednarodno sprejetimi standardi. 

Zmotno je mišljenje, da zaradi stresa in neustrezne prehrane matere v kriznih razmerah ne morejo več dojiti. Stres lahko sicer začasno oteži dojenje, nikakor pa ne vpliva na proizvajanje mleka, če mati in dojenček ostaneta skupaj in nadaljujeta z dojenjem.

UNICEF in WHO močno priporočata, da vsi vpleteni v zbiranje in zagotavljanje pomoči prizadetim v poplavah zaščitijo otroke pred nepotrebnimi okužbami in spodbujajo dojenje ter primerno dopolnilno hranjenje otrok.

---
Pomagajte žrtvam poplav v Bosni in Hercegovini ter Srbiji

 

 

Prejemnik: Slovenska fundacija za UNICEF
Naslov: Pavšičeva 1, 1000 Ljubljana
Račun: SI56 0201 3025 9875 526
Koda namena: CHAR
Namen: Poplave
BIC banke prejemnika: LJBASI2X
Sklic: SI12 5260007571487
(IBAN koda za prostovoljne prispevke iz tujine: SI56 0201 3025 9875 526)
Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na info@unicef.si ali pokličite na telefonsko številko (01) 583 80 80.