RTV Slovenija postala najnovejša UNICEF-ova Varna točka

RTV Slovenija postala najnovejša UNICEF-ova Varna točka

RTV Slovenija se je danes pridružila mreži UNICEF-ovih Varnih točk, kamor se po pomoč lahko zatečejo otroci, ki se znajdejo v stiski na mestnih ulicah in potrebujejo pomoč. Poleg pomoči otrokom v stiski bo imela RTV Slovenija tudi ključno vlogo pri informiranju otrok o Varnih točkah.

Na posebnem dogodku, ki je danes potekal v prostorih RTV Slovenija, je uradni naziv UNICEF-ova Varna točka generalnemu direktorju RTV Slovenija mag. Marku Filiju predal izvršni direktor UNICEF-a Slovenija Tomaž Bergoč, ki je ob tej priložnosti poudaril: »Še posebej smo veseli pobud za vključitev v Varne točke, ki pridejo s strani posameznih institucij kot je bilo v primeru RTV Slovenija, saj kažejo na srčnost in pripravljenost za pomoč otrokom, ki sta tudi vodilo projekta. RTV Slovenija bo imela s svojim poslanstvom v projektu dvojno vlogo. Kot dan in noč odprta Varna točka bo prispevala k blaženju stisk otrok, kot nacionalna medijska hiša pa lahko pomembno prispeva k ozaveščanju otrok in njihovih staršev o samem projektu.«

UNICEF-ove Varne točke postajajo vse bolj uspešen in prepoznaven projekt za otroke. V enajstih letih so zaživele že v 27 krajih po Sloveniji: Celju, Cerknem, Cerkvenjaku, Domžalah, Idriji, Izoli, Kamniku, Kopru, Kranju, Ljubljani, Mariboru, Medvodah, Mengšu, Novi Gorici, Novem mestu, Piranu, Rušah, Sežani, Slovenski Bistrici, Šentjurju, Šmarjah pri Jelšah, Trbovljah, Trzinu, Velenju, Vojniku, Vrhniki in Zagorju. Skupaj je v Sloveniji že 469 Varnih točk, v katerih sodeluje preko 1000 srčnih ljudi, ki so pripravljeni prostovoljno pomagati otrokom v stiski. 

Varne točke so različni javni prostori, kot so lekarne, knjižnice, frizerski saloni, cvetličarne, trgovine in drugi prostori, kamor se lahko otroci zatečejo po pomoč, če se znajdejo v stiski. Otroci jih prepoznajo po posebni nalepki – smejoči se hišici, ki je nameščena ob vhodu na vidnem mestu, sicer pa o njih izvedo tudi v šoli, na šolskih urnikih in plakatih.  V Varnih točkah so prisotni ljudje, ki otrokom nudijo trenutno zaščito, pomoč ali zgolj nasvet v stiski. Po uvodnem izobraževanju, ki ga zanje organizira UNICEF Slovenija, so seznanjeni z ustreznimi oblikami pomoči otrokom v težavah in tako usposobljeni za nudenje pomoči otrokom. Osebje v Varnih točkah je najpomembnejši člen projekta. V njem sodelujejo prostovoljno, s svojo srčnostjo in prizadevnostjo pa pomagajo otrokom v težavah. To je na današnjem dogodku potrdil tudi generalni direktor RTV Slovenija, mag. Marko Fili: »Ko je prišla pobuda do mene, sem bil zelo vesel, predvsem zato, ker je prišla od samih sodelavk in sodelavcev. In število prijavljenih prostovoljcev kaže na to, da imamo med našimi sodelavci veliko srčnih ljudi, ki so pripravljeni pomagati« .

V mrežo UNICEF-ovih Varnih točk so vključeni tudi slovenski parlament, predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji in od danes tudi RTV Slovenija. Gre za izjemno pomembne institucije, ki so prepoznale pomembnost ustvarjanja »varnosti na zalogo« in nam pomagajo graditi varno okolje za otroke. Pri tem sodeluje tudi Boštjan Gorenc Pižama, dolgoletni promotor projekta, ki pomaga ozaveščati otroke o obstoju Varnih točk in jih spodbuja, da o svojih težavah spregovorijo in poiščejo pomoč.

Fotografija v visoki resoluciji, foto: Jani Ugrin (Dropbox, jpeg, 2,5 MB)