Zaradi bolezni, ki bi jih lahko preprečili s cepljenjem, vsako leto umre 1,5 milijona otrok

Zaradi bolezni, ki bi jih lahko preprečili s cepljenjem, vsako leto umre 1,5 milijona otrok

Posvojite Punčko iz cunj in rešite otroka!

Ob začetku Svetovnega tedna cepljenja UNICEF opozarja na pomembnost cepljenja za reševanje otroških življenj. Čeprav je cepljenje eden najbolj učinkovitih zdravstvenih ukrepov za zaščito zdravja, vsak peti otrok na svetu še vedno ni cepljen proti smrtonosnim boleznim. Z globalno kampanjo, ki poteka pod sloganom 100% UNICEF, želimo doseči prav vsakega otroka in mu s cepljenjem zagotoviti zdrav začetek življenja. Posamezniki lahko k doseganju tega cilja prispevajo tako, da posvojijo UNICEF-ovo Punčko iz cunj, s čimer otroku v državi v razvoju omogočijo cepljenje proti šestim nevarnim otroškim boleznim.

Svetovni teden cepljenja, ki letos poteka pod sloganom »Ste na tekočem?«, poziva starše in mlade, da se poučijo o prednostih cepljenja in svoje družine zaščitijo pred boleznimi.

Cepljenje je eden najbolj učinkovitih in cenovno dostopnih ukrepov za zaščito pred smrtonosnimi boleznimi. Cepiva delujejo tako, da otroka zaščitijo pred smrtno nevarnimi boleznimi za daljše časovno obdobje ali celo vse življenje. Cepljeni otroci so naložba za prihodnost celotne družbe; cepljen otrok je v povprečju bolj zdrav, dosega boljše rezultate v šoli in se razvije v bolj produktivnega zaposlenega, kar pozitivno vpliva na razvoj celotnega naroda.

Na področju zagotavljanja dostopnosti cepljenja je bil v letu 2011 dosežen izjemen uspeh, ko je bilo cepljenih kar 83 % otrok. S cepljenjem proti ošpicam je bilo med letoma 2000 in 2012 rešenih 14 milijonov otroških življenj. Nova cepiva in napredna tehnologija omogočajo boljšo zaščito pred boleznimi kot kdajkoli prej.

Kljub temu UNICEF opozarja, da 22,6 milijona otrok, torej eden od petih otrok, leta 2012 ni prejelo življenjsko pomembnih cepiv. Ti spregledani in pozabljeni otroci tudi nimajo dostopa do šolanja, zdravstvene oskrbe, zaščite in drugih pravic, zato so še toliko bolj ranljivi. UNICEF si prizadeva, da bi jih postavili v ospredje.

Z Globalno kampanjo 100% UNICEF si prizadevamo v naslednjih petih letih zbrati 100 milijonov ameriških dolarjev, ki bodo namenjena izkoreninjenju otroške paralize ter spodbujanju nacionalnih programov cepljenja v osmih državah z nizko precepljenostjo: Afganistanu, Angoli, Čadu, DR Kongo, Nigeriji, Pakistanu, Južnemu Sudanu in Jemnu.

Posvojite UNICEF-ovo Punčko iz cunj
UNICEF-ov projekt Punčka iz cunj v Sloveniji poteka že enajsto leto. Posameznik z donacijo 20 evrov punčko posvoji in s tem omogoči cepljenje enega otroka v državi v razvoju proti šestim nevarnim boleznim: otroški paralizi, davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, ošpicam in tuberkulozi. Od tod slogan projekta »Posvoji punčko in reši otroka«. Punčke iz cunj vse leto izdelujejo otroci v vrtcih in šolah ter starejši prostovoljci in prostovoljke. Tako imajo UNICEF-ove Punčke iz cunj pomembno vlogo pri povezovanju različnih generacij.

S projektom Punčka iz cunj je UNICEF Slovenija v omogočil cepljenje že več kot 17.000 otrokom v državah v razvoju.

Ob Svetovnem tednu cepljenja UNICEF Slovenija začenja enomesečno prodajno razstavo Punčk iz cunj v petih enotah Mestne knjižnice Ljubljana, in sicer Knjižnici Otona Župančiča, Knjižnici Bežigrad, Knjižnici Šiška, Knjižnici Prežihov Voranc in Knjižnica Jožeta Mazovca. Obiskovalci knjižnic bodo tam lahko poiskali svojo izbranko, jo posvojili in tako pomagali rešiti življenje otroka. Razstava bo potekala do 28. maja.

V vmesnem času bodo v knjižnicah organizirane tudi delavnice za otroke:
- 8. maja bo v Knjižnici Rudnik potekala delavnica o revščini Težave v zajčkovi deželi za otroke med 4. in 7. letom starosti.
- 15. maja bo v Knjižnici Otona Župančiča potekala delavnica o revščini Potovanje na samotni otok za otroke med med 8. in 11. letom.