UNICEF obsoja brutalne uboje otrok v Južnem Sudanu

UNICEF obsoja brutalne uboje otrok v Južnem Sudanu

UNICEF opozarja, da je bilo ta teden v napadu na razseljeno civilno prebivalstvo in v navzkrižnem ognju v spopadih v Južnem Sudanu ubitih več otrok. Številni otroci so umrli zato, ker so bili vključeni v oborožene skupine.

Natančno število ubitih otrok še ni znano. Na desetine civilistov je bilo ranjenih ali ubitih v četrtkovem napadu na zavetišče notranje razseljenih ljudi, ki se nahaja v bazi Združenih narodov v mestu Bor.

»Povsem nemočni otroci so bili napadeni tam, kjer bi se morali poučiti varne,« je dejal Jonathan Veitch, UNICEF-ov predstavnik v Južnem Sudanu. »Travme, ki jih doživljajo otroci, so nepredstavljive,« je še dodal.

V začetku tedna so se med srditimi spopadi v bližini naftne infrastrukture v mestu Bentiu številni otroci pred nasiljem zatekli v baze Združenih narodov. Hkrati je bilo mogoče videti številne otroke, ki so nosili orožje in vojaške uniforme ter bili vključeni v vojaško usposabljanje. UNICEF je iz zanesljivih virov pridobil podatke, da obe vpleteni strani v spopadih v svoje vrste vključujeta otroke.

16-letni fant, ki je bil v spopadih hudo poškodovan, je povedal, da so ga pred tremi meseci prisilno vključili v oboroženo skupino. Njegova družina ga je v bazo ZN pripeljala na zdravljenje. V bazo sta se uspela zateči tudi 7-letna deklica, ki je bila v bolnišnici priča poboju njene družine, in 14-letni fant, ki je bil ranjen v navzkrižnem ognju.

»Gre za ostro, brutalno kopensko vojskovanje. Otroci ne smejo biti orodje v tem konfliktu,« je dejal Veitch. »Govorimo o dolgoročnih posledicah, ki jih bodo utrpeli otroci, ki so vključeni v spopade, a trenutno na nitki visijo njihova življenja. Tisti, ki so na poveljniških in drugih vodilnih položajih, so dolžni otroke obvarovati pred nevarnostmi in preprečiti njihovo vključevanje v oborožene skupine.«

Ugotavljanje natančnega števila otrok, ki so vključeni v spopade v Južnem Sudanu, je težavno zaradi varnostnih razmer v državi, a ocene kažejo, da so številke visoke. Tako mednarodno kot tudi južnosudansko pravo prepovedujeta prostovoljno in prisilno vključevanje ter ugrabitve oseb, mlajših od 18 let, v oborožene skupine, ne glede na to, ali gre za državne oborožene sile ali neformalne uporniške oborožene skupine.

Od začetka spopadov v Južnem Sudanu decembra 2013 je opazen velik porast primerov kršitev otrokovih pravic in zaščite otrok. Deklice in dečki so bili ubiti, pohabljeni ali posiljeni, številni so izgubili domove, postali sirote ali bili vključeni v oborožene skupine.

Zaradi spopadov v Južnem Sudanu je bilo prisiljeno zapustiti domove že več kot milijon ljudi.