UNICEF poziva k takojšnji izpustitvi ugrabljenih šolark v Chiboku v Nigeriji

Izjava Manuela Fontaine, UNICEF-ovega regionalnega direktorja za Zahodno in Srednjo Afriko

UNICEF je strogo obsodil ugrabitev približno stotih nigerijskih šolark, starih med 12 in 17 let, iz internata v mestu Chibok v nigerijski zvezni državi Borno. Hkrati je pozval k takojšnji izpustitvi ugrabljenih deklet.

UNICEF je globoko zaskrbljen nad ponavljajočimi napadi na šole v Nigeriji. Februarja so oboroženi napadalci ubili 53 otrok, starih od 13 do 17 let, na fakulteti Buni Yadi v zvezni državi Yobe. Tovrstna nasilna dejanja so nesprejemljiva. Napadi na šole otrokom jemljejo pravico do izobraževanja v varnem okolju in jim lahko uničijo prihodnost. Ne glede na to, kje se zgodijo, so ugrabitve otrok zločini in v nasprotju z mednarodnim pravom.

Ponedeljkov napad na šolo Chibok se je zgodil le nekaj ur po tem, ko je bilo v bombnem napadu  na avtobusni postaji soseske Nyanyan v bližini prestolnice Abuja ubitih 70 ljudi.

UNICEF je izrazil globoko solidarnost s prizadetimi skupnostmi in družinami ugrabljenih deklet v teh najtežjih trenutkih. Sklad ZN za pomoč otrokom je pozval k večjim prizadevanjem za zaščito vseh otrok v Nigeriji.

Vlada Nigerije bi morala storiti vse, da se otroci vrnejo k svojim družinam zdravi in nepoškodovani ter lahko nadaljujejo z izobraževanjem v varnem okolju.