Zbiramo sredstva za pomoč otrokom, ki so jih prizadeli spopadi v Siriji

Zbiramo sredstva za pomoč otrokom, ki so jih prizadeli spopadi v Siriji

Siriji grozi izgubljena generacija otrok

UNICEF Slovenija se je vključil v globalno akcijo Ne izgubimo generacije, s katero želi UNICEF v sodelovanju s partnerji  vrniti otroštvo sirskim otrokom in preprečiti, da bi postali izgubljena generacija. 

Spopadi v Siriji že četrto leto uničujejo življenja sirskih otrok. Število otrok, ki trpijo zaradi vojne, se je v zadnjem letu več kot podvojilo in naraslo že na 5,5 milijona. 1,3 milijona otrok je postalo beguncev. To niso le številke, za njimi stojijo žalostne zgodbe resničnih otrok, ki so bili pregnani s svojih domov, ostali brez staršev in so dan za dnem priča grozljivim prizorom nasilja.

Posebej ranljivi so otroci, ki so skupaj z družinami že več mesecev ujeti v obleganih žariščih spopadov.  Teh je več kot 300.000. Mnogi med njimi ostajajo brez hrane, vode, zdravstvene oskrbe in zaščite, brez možnosti za nadaljevanje šolanja. Več kot milijon otrok je postalo beguncev. Zavetišče pred nasiljem so našli v begunskih taboriščih sosednjih držav, v Jordaniji, Libanonu, Turčiji, Iraku in Egiptu, kjer so odvisni od humanitarne pomoči. Šotori v prenatrpanih taboriščih so postali njihov dom, šola in igrišče. 

V treh letih od začetka spopadov so bili sirski otroci prisiljeni odrasti veliko hitreje, kot bi moral odraščati katerikoli otrok. Številni so bili ugrabljeni, izkoriščeni kot otroci vojaki ali prisiljeni v otroško delo. Zaradi spopadov in porušenih šol je bilo 3 milijone otrok prisiljenih prekiniti šolanje. Njihova prihodnost je vse bolj negotova. Generacija sirskih otrok lahko postane izgubljena. 

UNICEF že od začetka spopadov na območju Sirije in sosednjih držav zagotavlja nujno pomoč otrokom. V begunskih taboriščih in drugod zagotavlja pitno vodo, tablete za prečiščevanje vode in ustrezne sanitarije. Spodbuja higienske ukrepe, ki zmanjšujejo možnost za izbruh bolezni. Otrokom zagotavlja hrano in mikrohranila, zdravstveno oskrbo,  vključno s cepljenji proti boleznim, ki se v begunskih taboriščih hitro širijo. 

Nasilje, strah,  depresija in travme otrokom beguncem pustijo trajne poškodbe. V begunskih taboriščih je zato UNICEF vzpostavil posebne varne prostore, kjer se otroci lahko igrajo in družijo. V njih zagotavlja psihosocialno pomoč otrokom, da lažje premagajo travme zaradi nasilja.

V kriznih razmerah je izjemno pomembno, da otroci nadaljujejo s šolanjem. UNICEF na terenu vzpostavlja šole in otrokom zagotavlja učne pripomočke. Šola otrokom v vojnem času pomeni več kot le izobraževanje. Pomeni jim varen prostor in zavetišče v kaotičnih razmerah okrog njih.
---
Fotografije v visoki resoluciji so na voljo na povezavi: http://bit.ly/1hzUYV1
---

Preprečimo izgubljeno generacijo!
UNICEF Slovenija zbira sredstva za pomoč otrokom, ki so jih prizadeli spopadi v Siriji. S svojim prispevkom pomagate vrniti otroštvo sirskim otrokom in preprečiti, da bi postali izgubljena generacija. Prispevate lahko:

•          Prek spleta


•          Z nakazilom na TRR

Prejemnik: Slovenska fundacija za UNICEF 
Številka računa: SI56 0201 3025 9875 526
Referenca: SI12 3360007571480
Koda namena: CHAR
Namen: Sirija

•        
Pridružite se družini Staršev otrok sveta in pomagate z mesečnimi prispevki.