UNICEF-ov ambasador dobre volje Orlando Bloom obiskal sirske otroke begunce

UNICEF-ov ambasador dobre volje Orlando Bloom obiskal sirske otroke begunce

UNICEF-ov ambasador dobre volje Orlando Bloom je zaključil obisk v Jordaniji, kjer se je srečal s sirskimi otroki in njihovimi družinami.  Njihova življenja že četrto leto uničujejo oboroženi spopadi. 

»Ti otroci so videli več grozljivih prizorov nasilja kot naj bi jih videl kateri koli otrok,« je dejal Bloom po četrtkovem obisku begunskega taborišča Zaatari v bližini meje s Sirijo. »Najbolj zaskrbljujoče je, da ti otroci postajajo izgubljena generacija. Brez izobraževanja, zaščite in psihosocialne podpore, ki jih nujno potrebujejo, se bosta njihova žalost in bolečina čez nekaj let sprevrgli v nasilje.«  

Britanski igralec je v Jordanijo prispel v torek,  8. aprila. Naslednji dan je v mestu Irbid obiskal sirsko družino, ki je pred nasiljem zbežala iz Aleppa pred dvemi leti. Podobno kot druge družine, ki so iz Sirije zbežale v Jordanijo ali sosednje države, so za preživetje porabili vse prihranke in življenje postaja vse težje.

»To so družine, ki so imele podobna življenja kot jih imajo mnogi. Starši so bili zaposleni. Otroci so hodili v šolo in se igrali. Vojna je popolnoma spremenila njihova življenja in jih prisilila, da zapustijo svoje domove. Zdaj živijo v negotovosti brez ali z zelo malo upanja na prihodnost,« je dejal Bloom. »Ne želijo živeti kot begunci, brez dostojanstva in spoštovanja. Želijo nazaj svoja življenja in prihodnost za svoje otroke.« 

V begunskem taborišču Zaatari je Bloom obiskal šolo, ki s podporo UNICEF-a otrokom poskuša vrniti občutek normalnega življenja, čeprav so življenjske razmere vse prej kot normalne. Zaatari, v katerem je več kot 100.000 žensk, moških in otrok, je eden največjih begunskih taborišč na svetu. Družine živijo v šotorih in prikolicah v puščavi, kjer so izjemno nizke temperature pozimi in huda vročina poleti.  

UNICEF skupaj s partnerji zagotavlja življenjsko potrebno pomoč v obliki pitne vode, zdravstvene oskrbe, cepljenj, izobraževanja in varnih prostorov za igro otrok. Zaradi naraščajočih potreb UNICEF nujno potrebuje dodatna sredstva, da bi se lahko ustrezno odzval na potrebe največje humanitarne krize na svetu. 

Od začetka spopadov v Siriji pred tremi leti je bilo prizadetih približno 5,6 milijona otrok. UNICEF je opozoril, da prihodnost otrok v Siriji in otrok beguncev v sosednjih državah visi na nitki, medtem ko nasilje, propad zdravstvenega in šolskega sistema, psihološke travme in poslabšanje ekonomskega položaja družin uničujejo celotno generacijo otrok. 

1,3 milijona sirskih otrok  je postalo beguncev  in zatočišče našlo v sosednjih državah. Begunska taborišča so pogosto prenatrpana, zaradi česar je dostop do pitne vode, hrane in šolanja omejen.  

UNICEF vztrajno poziva k prekinitvi nasilja v Siriji in sirskim otrokom zagotavlja zaščito, psihosocialno podporo in izobraževanje, da bi lažje premagali travme.

Orlando Bloom, znan po vlogah v filmskih uspešnicah Gospodar prstanov in Pirati s Karibov, je postal UNICEF-ov ambasador dobre volje oktobra 2009. Pred tem je Bloom v Nepalu obiskal šole, ki jih podpira UNICEF, in zagovarjal pravice otrok, vključno s pravico do vode in izobraževanja. Leta 2012 se je igralec srečal z otroki in mladimi v Cape Townu v Južnoafriški republiki, kjer se je seznanil s pomembnostjo varnih prostorov za igro in rekreacijo otrok. 
---

Foto in video gradivo z obiska Orlanda Blooma je na voljo na povezavi: http://weshare.unicef.org/mediaresources
---

Preprečimo izgubljeno generacijo!
UNICEF Slovenija zbira sredstva za pomoč otrokom, ki so jih prizadeli spopadi v Siriji. S svojim prispevkom pomagate vrniti otroštvo sirskim otrokom in preprečiti, da bi postali izgubljena generacija. Prispevate lahko:

•          Prek spleta 
         

•          Z nakazilom na TRR:
Prejemnik: Slovenska fundacija za UNICEF 
Številka računa: SI56 0201 3025 9875 526
Referenca: SI12 3360007571480
Koda namena: CHAR
Namen: Sirija

•        Pridružite se družini Staršev otrok sveta in pomagate z mesečnimi prispevki.