Porodnišnica Jesenice obnovila naziv Novorojencu prijazna porodnišnica

Porodnišnica Jesenice obnovila naziv Novorojencu prijazna porodnišnica

Porodnišnica Jesenice je na današnjem slavnostnem dogodku sporočila, da tudi v prihodnje ostaja Novorojencu prijazna porodnišnica.

Nacionalni odbor UNICEF-a Slovenija za spodbujanje dojenja (NOSD) je porodnišnico ponovno ocenil po kriterijih in načelih »Novorojencu prijazne porodnišnice« ter ji podaljšal ta pomembni mednarodni naziv.

Porodnišnici Jesenici je ob podaljšanju naziva izročil plaketo predsednik UNICEF-ovega NOSD, asist. dr. Borut Bratanič, dr. med., in se s tem celotni ekipi porodnišnice zahvalil za predano delo. Ob tem je poudaril pomen vsakodnevnega prizadevanja zdravstvenega osebja za skrbno pomoč materam in njihovim novorojenčkom, ki ob prvih skupnih dneh potrebujejo veliko podpore. Da bo lahko porodnišnica ustvarila še prijaznejše prostore za matere in novorojenčke, je od Rotary Cluba Bled prejela donacijo za dokončanje prenove porodniškega oddelka. 

Eden ključnih projektov UNICEF-ovega odbora (NOSD) je vzpostavljanje Novorojencem prijaznih porodnišnic v Sloveniji. Nastal je na pobudo Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in UNICEF-a. Namen projekta je spodbujanje dojenja, za kar morajo zdravstvene ustanove vzpostaviti dosledno spoštovanje in uresničevanje Desetih korakov do uspešnega dojenja in Mednarodnega kodeksa za trženje nadomestkov za materino mleko. Z mednarodnim nazivom Novorojencem prijazna porodnišnica se pri nas ponaša 13 porodnišnic, kjer se rodi 85 odstotkov otrok, ob odpustu pa je dojenih več kot 96 odstotkov otrok. Odbor je razširil svoje delo s pobudo Dojenju prijazna zdravstvena ustanova, v kateri zdravstveno osebje materam pomaga pri vzdrževanju izključnega dojenja v prvih šestih mesecih in pri nadaljevanju do drugega leta otrokove starosti. Ta naziv sta do sedaj uspešno pridobila Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor in Pediatrični oddelek Splošne bolnišnice Celje. Vse zdravstvene institucije, ki so uspešno pridobile omenjene nazive, redno spremlja strokovna komisija pod okriljem NOSD.