Življenjsko pomembne informacije preprečujejo širjenje virusa ebole v Zahodni Afriki

Življenjsko pomembne informacije preprečujejo širjenje virusa ebole v Zahodni Afriki

UNICEF si v sodelovanju z ministrstvi za zdravje in partnerskimi organizacijami prizadeva preprečiti nadaljnje širjenje virusa ebole v sedmih državah Zahodne Afrike. Preko SMS sporočil, radijskih in televizijskih oddaj ter ozaveščanja od vrat do vrat širi znanje o tem, kako preprečiti okužbo s smrtonosnim virusom. 

»Večina prebivalcev tega dela sveta še nikoli doslej ni slišala za ebolo,« je dejal dr. Guido Borghese, glavni svetovalec za področje preživetja in razvoja otrok v Vzhodni in Srednji Afriki. »V takšnem okolju se napačne informacije in govorice hitro širijo. Zdaj je pomembneje kot kdajkoli prej, da imajo družine ključne informacije in znanja o tem, kako se zaščititi pred okužbo in hkrati preprečiti napačna razumevanja.« 

V sodelovanju s partnerskimi organizacijami kot sta Rdeči križ in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) si UNICEF prizadeva, da bi s prilagojenimi komunikacijskimi strategijami izboljšal ozaveščenost prebivalcev o eboli v sedmih državah Zahodne Afrike. V Gvineji, Liberiji, Sierra Leonu, Slonokoščeni obali, Senegalu, Maliju in Gvineji Bissau zato potekajo ozaveščevalne akcije v množičnih in spletnih medijih, ki učijo prebivalce lokalnih skupnosti in zdravstveno osebje o tem, kako preprečiti okužbo z virusom ebole v mošejah, cerkvah, šolah, zdravstvenih centrih in na tržnicah. V omenjenih državah UNICEF zagotavlja pripomočke za zaščito pred okužbo, kot so mila, klor in zaščitne rokavice.

Zahodna Afrika se sooča s prvim velikim izbruhom virusa ebole, za katerega ne obstaja ustrezno zdravilo niti cepivo. Bolezen je do 8. aprila 2014 zahtevala že 111 življenj v Gvineji in sosednji Liberiji. Skupno število potrjenih in domnevnih primerov okužbe je bilo v Gvineji in Liberiji sicer 178 ter 6 še nepotrjenih primerov v Maliju.

»Radijska, televizijska, tiskana in glasovna sporočila so avtomatično posredovana na mobilne telefone. Uporabljamo vsa razpoložljiva komunikacijska sredstva, da bi s sporočili v lokalnih jezikih dosegli čim več ljudi in rešili njihova življenja,« dodaja Borghese. »Čas ni na naši strani, zato delamo vse, kar je v naši moči, da bi preprečili širitev ebole v Zahodni Afriki.«

»Ebola je smrtonosna, zaradi pomanjkanja ali napačnih informacij pa je ogroženih še več življenj,« poudarja Borghese. »Cepivo proti eboli ne obstaja. Izjemno pomembno je, da se obolele z značilnimi simptomi čim prej oskrbi v zdravstvenih centrih, da bi izboljšali možnosti za njihovo preživetje in hkrati zaščitili ostale pred okužbo.«

Za nujno pomoč v obliki medicinske opreme, razkužil, življenjsko pomembnih dobrin in za izvajanje ozaveščevalnih akcij UNICEF v Gvineji nujno potrebuje 1,2 milijona ameriških dolarjev ter 1,3 milijona dolarjev za pomoč v sosednjih državah, vključno z Liberijo, Sierra Leonom, Senegalom, Gvinejo Bissau in Malijem.  

--

Dodatne informacije
V Gvineji UNICEF s partnerji širi življenjsko pomembne informacije o eboli z akcijami od vrat do vrat in razdeljevanjem plakatov ter letakov. V Liberiji je v sodelovanju s telekomunikacijskimi partnerji razposlal 500.000 SMS sporočil o eboli. 

V Liberiji, Sierra Leonu, Senegalu in na Slonokoščeni obali UNICEF sodeluje v radijskih oddajah. Na Slonokoščeni obali je zagotovil higienske pakete in štiri posebne šotore v regiji Man, kjer so bili vzpostavljeni izolacijski centri. V Maliju UNICEF sodeluje pri pripravi sporočil o higienskih ukrepih, ki bodo objavljena na radijskih postajah v prizadetih regijah.  

V najbolj prizadetih delih Gvineje, vključno z glavnim mestom Conacry, je UNICEF zdravstvenim delavcem in skupnostim zagotovil 77.640 steklenic s tekočim klorom, več kot 300.000 mil, 150.000 parov zaščitnih rokavic, 670 razpršilcev in 1.650 kg  kalcijevega hipoklorita. 

V Liberiji je UNICEF zagotovil 7 paketov proti koleri, 8 velikih šotorov za izolacijo, 15.360 mil, 725 kg klora in sredstev za razkuževanje, 100 družinskih paketov za oskrbo z vodo, 4.830 paketov razkužil, več kot 9.200 veder in 2.360 pločevink.

Poleg navedenega UNICEF oskrbuje nacionalne in lokalne zdravstvene ustanove v Sierra Leonu, Maliju in na Slonokoščeni obali z medicinsko opremo za preprečevanje okužb, vključno z mili, rokavicami, šotori, higienskimi paketi in dvema velikima izolirnima enotama.

---

Foto gradivo je na voljo na povezavi: http://bit.ly/1enL9dp