Začetek akcij množičnega cepljenja po izbruhu otroške paralize v Iraku

Začetek akcij množičnega cepljenja po izbruhu otroške paralize v Iraku

Celovit odziv na izbruh otroške paralize na Bližnjem Vzhodu se nadaljuje

Včeraj so se v Siriji, Iraku in Egiptu začele akcije množičnega cepljenja, v okviru katerih bo v prihodnjih štirih dneh cepljenih 20 miljonov otrok.  

V Iraku bo to prva nacionalna akcija cepljenja, odkar je Ministrstvo za zdravje 30. marca 2014 potrdilo primer otroške paralize pri šestmesečnem dojenčku iz severnega dela Bagdada.  

»Nedavno odkriti primer otroške paralize v Iraku je prvi po 14 letih in predstavlja resno grožnjo otrokom v vsej regiji,« poudarja Maria Calivis, UNICEF-ova regionalna direktorica za Bližnji Vzhod in Severno Afriko. »Zdaj je torej nujno okrepiti rutinska cepljenja, da bi z večkratnimi odmerki cepiv dosegli prav vsakega otroka in tudi tiste, ki v prejšnjih akcijah niso bili cepljeni. To je edini način, da bomo preprečili nadaljnje širjenje bolezni.«

Omenjene akcije množičnega cepljenja so del celovitega odziva na pojav divjega virusa otroške paralize pakistanskega porekla v Siriji. Zavedajoč se nevarnosti nadaljnjega širjenja virusa si vlade sedmih držav Bližnjega Vzhoda skupaj z lokalnimi nevladnimi organizacijami, civilno družbo in agencijami Združenih narodov prizadevajo cepiti 22 milijonov otrok proti otroški paralizi. Od oktobra 2013 je bilo v regiji izvedenih 25 akcij cepljenja proti otroški paralizi, vključno s petimi akcijami v Siriji in šestimi v Iraku. 

Število otrok, ki so cepljeni v posameznih akcijah, narašča. V okviru celovitega odziva je posebna pozornost namenjena cepljenju posebej ranljivih skupin kot so otroci, ki pred nasiljem bežijo iz Sirije in otroci, ki so ujeti v središču spopadov.

»S celovitim odzivom na izbruh otroške paralize cepimo veliko večino otrok na Bližnjem Vzhodu,« je dejal  Chris Maher, vodja področja za izkoreninjenje otroške paralize in nujno pomoč pri Svetovni zdravstveni organizaciji. »V drugi fazi odziva bomo sodelovali z lokalnimi partnerji, da bi dosegli otroke v težko dostopnih predelih -  otroke v obleganih in konfliktnih območjih Sirije ter v oddaljenih območjih Iraka. Ne bomo odnehali, dokler jih ne cepimo.«

10. in 18. aprila se bodo akcijam množičnega cepljenja pridružile tudi zdravstvene ekipe v Libanonu in Turčiji. 

Od izbruha otroške paralize je UNICEF v Siriji zagotovil 14 milijonov odmerkov cepiv. 

---

Dodatne informacije: 
Konec marca 2014 je virus otroške paralize trajno pohabil 27 otrok v Siriji. Zadnji primer otroške paralize pred nedavnim izbruhom je bil v Siriji zabeležen leta 1999. Tveganje za nadaljnjo širitev virusa v sosednje države je visoko, zaradi česar so v 21 državah razglasili posebne razmere. Dodatne akcije množičnega cepljenja proti otroški paralizi bodo izvedene v celotni regiji. V Siriji bodo potekale vsak mesec, najmanj do maja 2014.  

30. marca 2014 je iraško Ministrstvo za zdravje potrdilo primer otroške paralize pri dojenčku iz Bagdada. Genetsko povezani virusi otroške paralize, ki izvirajo iz Pakistana, so bili decembra 2012 odkriti  tudi v Egiptu in v Izraelu ter na Zahodnem bregu in v Gazi leta 2013. 

Od izbruha spopadov v Siriji leta 2011 so bile akcije cepljenja zaradi nasilja in omejenega dostopa večkrat ovirane. Hlajenje, ki je nujno potrebno za shranjevanje cepiv, je bilo pogosto onemogočeno, zaradi česar zdravstveni delavci niso mogli cepiti otrok. Posledično je 500.000 do 700.000 otrok izpustilo pomembne odmerke cepiv.