Svetovni teden dojenja

UNICEF: Zdravstveno osebje ima ključno vlogo pri spodbujanju dojenja

NEW YORK, 30. julij 2010 – Ob letošnjem Svetovnem tednu dojenja UNICEF v sodelovanju s partnerskimi organizacijami poziva zdravstvene delavce, da spodbujajo matere k dojenju in jim slednje tudi omogočijo.
Svetovni teden dojenja je skupna akcija številnih svetovnih organizacij, ki podpirajo dojenje, vsako leto pa ga obeležujejo v več kot 120 državah po svetu. Poteka pod okriljem Svetovne zveze za dojenje (WABA) s podporo Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Svetovni teden dojenja poteka v tednu od 1. do 7. avgusta, v nekaterih državah, tudi v Sloveniji, pa ga obeležujemo v prvem tednu oktobra.

“Materino mleko je najboljša hrana za novorojenčka in dojenje predstavlja najboljši začetek življenja novorojenčka”, je dejal Anthony Lake, Izvršni direktor UNICEF-a. Informacije, ki jih matere prejmejo od zdravstvenega osebja imajo velik vpliv na odnos mater do dojenja. Zdravstveni delavci igrajo ključno vlogo pri spodbujanju mater k dojenju novorojenčkov.

Dojenje ima za zdravje in razvoj dojenčka neprecenljivo vrednost. Materino mleko vsebuje vse, kar potrebuje otrok v prvih šestih mesecih za svojo rast in razvoj. Novorojenčkom zagotavlja zaščito pred nalezljivimi boleznimi in dihalnimi okužbami, krepi njihov imunski system ter pomaga preprečevati kronične bolezni kasneje v življenju. Čeprav so prednosti dojenja nedvomne, je zgolj 37 odstotkov novorojenčkov na svetu izključno dojenih. UNICEF sodeluje z vladami in partnerskimi organizacijami pri spodbujanju dojenja in zagotavljanju podpore, ki jo doječim materam nudijo zdravstveni delavci, svetovalci, delodajalci, humanitarno osebje ob naravnih nesrečah, družine in številna združenja. Številne države po svetu, med katerimi so tudi najmanj razvite, so dokazale, da je mogoče doseči opazen napredek s spodbujanjem dojenja.

Tema letošnjega Svetovnega tedna dojenja je Otrokom prijazno dojenje zgolj v 10-ih korakih. Cilj letošnjega tedna dojenja je omogočiti ženskam zdravstveni sistem, ki podpira dojenje, ter zagotoviti zdravstvenim strokovnjakom, ki skrbijo za matere in dojenčke, ustrezno usposabljanje za svetovanje in optimalno hranjenje dojenčkov.
 Deset korakov poziva vse zdravstvene ustanove, v katerih zagotavljajo oskrbo nosečnic, mater in novorojenčkov, da:
1. imajo politiko dojenja v pisni obliki, ki je dostopna vsem zdravstvenim delavcem;
2.  zagotovijo ustrezna usposabljanja zdravstvenega osebja za spodbujanje dojenja in uspešno izvajanje politike dojenja;
3. ozaveščajo in izobražujejo vse nosečnice o prednostih dojenja in njegovem izvajanju;
4. pomagajo materam, da začnejo s prvim dojenjem 30 minut po porodu;
5. predstavijo materam tehnike dojenja in načine za ohranjanje mleka tudi, ko so ločene od novorojenčkov;
6. ne dajejo novorojenčku nikakršne nadomestne hrane, razen če za to obstaja poseben zdravstveni razlog;
7. zagotovijo posebne sobe, kjer lahko matere ostanejo skupaj z novorojenčki 24 ur dnevno in dojijo;
8. spodbujajo dojenje po potrebi;
9. ne dajejo dud novorojenčkom, ki se dojijo;
10. podpirajo ustanovitev podpornih skupin za dojenje, kamor se doječe matere lahko obrnejo po pomoč po odhodu s porodnišnice.
UNICEF priporoča, da bi omenjenih 10 korakov postalo ustaljena praksa v vseh zdravstvenih ustanovah, ki so v stiku z materami in novorojenčki. Podporo dojenju v zdravstvenih ustanovah bi morala dopolnjevati ustrezna zdravstvena oskrba, podpora v delovnem okolju ter družbi, ki bi zagotovila uspešno nadaljevanje dojenja tudi po  končanem porodniškem dopustu.
***
Več informacij za medije: 
Brian Hansford, UNICEF Media, New York, + 1 212 326-7269, bhansford@unicef.org
Christian Moen, UNICEF Media, New York, +1 212 326-7516, cmoen@unicef.org
http://www.worldbreastfeedingweek.org