UNICEF dostavlja nujno pomoč žrtvam poplav v Pakistanu

ŽENEVA/ISLAMABAD, 3. avgust 2010 – UNICEF dostavlja pakete najnujnejših življenjskih potrebščin milijonom ljudi, ki so jih pred dnevi prizadele hude poplave v številnih provincah v severnem delu Pakistana. Katastrofalne poplave, najhujše v regiji v zadnjih 80-ih letih, so po zadnjih podatkih prizadele 14 milijonov ljudi, med katerimi je 6 milijonov otrok. 

»V nastalih razmerah obstaja visoka nevarnost izbruha z vodo povezanih nalezljivih bolezni kot sta na primer kolera in diareja, ki sta posebej smrtonostni za otroke. Nekaj primerov diareje smo že zaznali med otroci. Prizadeti prebivalci nujno potrebujejo hrano, čisto pitno vodo, visokoproteinske pripravke, zdravstveno pomoč vključno s cepivi ter oblačila za ženske in otroke. Prvi del nujne pomoči v obliki paketov življenjskih potrebščin smo že zagotovili, dodatne pa bomo zagotovili v prihodnjih dneh«, je dejal Martin Mogwanja, Predstavnik UNICEF-a v  Pakistanu.

Hude poplave so uničile cestne povezave in kanalizacijo, odplavile številne mostove, prekinile telekomunikacijske povzave ter porušile številne bolnišnice in šole. V eni izmed prizadetih provinc je uničenih več kot 80 odstotkov vodnih virov. Številne družine so se zaradi narasle vode zatekle na višje ležeča pobočja, v šole in vladna poslopja.

»Poplave so popolnoma uničile tudi poljedelstvo in živinorejo. V predelih, ki so večinoma živeli od kmetijstva, se zdaj soočajo s pomanjkanjem hrane, kar bo imelo negativen vpliv tudi na prihodnost. Soočamo se z dolgotrajno humanitarno krizo, v kateri bomo najprej zagotavljali nujno pomoč in s tem reševali življenja, kasneje pa sodelovali tudi pri obnovi in nadaljnem razvoju prizadetih območij«, je dejal Martin Mogwanja.

UNICEF je doslej zagotovil predvsem pomoč v obliki visokoproteinskih pripravkov za preprečevanje podhranjenosti, vodnih cistern, tablet za prečiščevanje vode in paketov za osebno higieno. Popravil je 73 vodnih virov, ki oskrbujejo 800.000 ljudi s pitno vodo, ter vzpostavil 24 zdravstvenih centrov/šotorov, ki zadostujejo za oskrbo milijona ljudi.

UNICEF bo za nujno pomoč otrokom in družinam, ki so jih prizadele poplave v Pakistanu, potreboval 47,3 milijona ameriških dolarjev.

Več informacij za medije:

Patrick McCormick, UNICEF Media, New York,
Tel + 1 212 326-7426,
pmccormick@unicef.org
Marco Jimenez Rodriguez, UNICEF Media, Geneva,
Tel + 41 22 909 5716,
mjrodriguez@unicef.org