Izjava Anthonyja Lakea, izvršnega direktorja UNICEF-a, o poplavah v Pakistanu

Izjava Anthonyja Lakea, izvršnega direktorja UNICEF-a, o poplavah v Pakistanu

ŽENEVA /NEW YORK/ISLAMABAD, 20. avgust 2010 – “Matere z otroki zapuščajo poplavljene domove; s  streh avtobusov, ki so obtičali v poplavah, mahajo ljudje in prosijo za pomoč; povsem dehidrirani otroci pijejo onesnaženo vodo, ki jih obdaja. To je tragična realnost kriznih razmer v Pakistanu. Pomanjkanje sredstev pa resno omejuje UNICEF-ova prizadevanja za reševanje življenj, medtem ko se razmere v Pakistanu slabšajo.
Monsunsko deževje in poplave so Pakistan spremenile v katastrofo najhujših razsežnosti. Kar petina države je pod vodo, številne vasi so bile v celoti odplavljene in 900.000 domov je bilo poškodovanih ali porušenih. Najhujše poplave v zadnjih 80-ih letih so prizadele več kot 15 milijonov ljudi.

Posledice poplav najbolj občutijo najrevnejši in otroci, ki potrebujejo takojšnjo pomoč. V kolikor se svet ne bo odzval nemudoma z zagotavljanjem sredstev za nujno pomoč, obstaja velika nevarnost, da bodo številni izmed 3,5 milijona ranljivih otrok zboleli za smrtonosnimi z vodo povezanimi nalezljivimi boleznimi kot so kolera, griža in diareja.

V sodelovanju s partnerji UNICEF dnevno zagotavlja pitno vodo 1,5 milijona ljudem in si prizadeva za združitev otrok, ki so v poplavah ostali ločeni od svojih staršev, s svojimi družinami. Skupaj s Svetovno zdravstveno organizacijo cepi tisoče otrok v zavetiščih in kampih ter skupaj s Svetovnim programom za hrano zagotavlja visokoenergetsko hrano za otroke mlajše od petih let.

Ta prizadevanja ne zadoščajo niti za trenutne potrebe milijonov razseljenih družin. Zaradi naraščajoče vode in nadaljevanja deževnega obdobja se katastrofa poglablja iz ure v uro.
Potreba po povečani mednarodni pomoči je nujna. Ko bodo zadovoljenje najnujnejše življenjske potrebe ljudi, bo potrebna dolgoročna podpora pri obnovi šol, vzpostavitvi infrastructure in sistema za zaščito otrok. Najprej pa je potrebno rešiti življenja otrok.

UNICEF poziva darovalce, da nam pomagajo zaščititi otroke v Pakistanu in zagotoviti, da poplave, ki so uničile njihove domove, ne uničijo tudi njihove prihodnosti.”

PRISPEVAJTE ZDAJ >>  
Več informacij za medije

Patrick McCormick, UNICEF Media, New York,  Tel + 1 212 326-7426, pmccormick@unicef.org