Prvi dan odprave v Zambijo

Prvi dan odprave v Zambijo

Prvi dan UNICEF-ove odprave v Zambijo je ekipa z Nušo Derenda obiskala center za hudo podhranjene otroke. Spoznali so štiričlansko družino, katere starejša hčerka pri enem letu bije bitko za življenje.

Spoznajte Hope (angleško Upanje). Stara je eno leto in dva meseca, tehta pa 4,5 kilograma. Hope je hudo podhranjena. Pred tednom dni, ko so jo sprejeli v bolnišnico, je tehtala le 4,1 kilograma.

V bolnišnici jo spremljata mama Exhilda in dvomesečna sestrica Patience. Včeraj jih je obiskal tudi oče. Oba starša sta brez službe, družina živi v hudem pomanjkanju, zato oče obupano išče svojo priložnost, da bi lahko preživljal družinico.

Medtem, ko Hope pridobiva na teži, se njena mama uči o pomembnosti dojenja za Patience, o primerni prehrani za Hope po vrnitvi domov in o pomenu higiene za zdrav razvoj otrok.

Mala Patience na srečo ni podhranjena, od leto dni starejše sestrice Hope je lažja le kilogram in pol. Ko bo Hope s pomočjo UNICEF-ovega posebnega programa terapevtskega hranjenja dosegla 5,9 kilograma (normalna teža otroka njene starosti v Sloveniji je sicer približno 10 kilogramov), se bodo lahko vsi skupaj vrnili domov. Upamo, da ji bo uspelo. Zaradi prehude podhranjenosti namreč polovici otrok, ki jih sprejmejo v center za hudo podhranjene otroke, ni več mogoče pomagati.

 

V večernih urah se je v Lusaki zbrala celotna delegacija. Že danes se bodo odpravili proti vzhodu države, kjer si bodo ogledali še druge UNICEF-ove programe: zagotavljanje vode in sanitarij ter osnovnega izobraževanja, preprečevanja otroških porok, pomoč družinam s sirotami in druge.

UNICEF-ova odprava v Zambiji: (od leve proti desni) Špela Šipek, urednica dnevno-informativnega programa 24ur, Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEF-a Slovenija, Nuša Derenda, Janez Usenik, novinar 24ur, Nihada Prnjavorac, mesečna darovalka UNICEF-a Slovenija, Samo Podobnik, snemalec, Vesna Marđonović, članica upravnega odbora UNICEF-a Slovenija, Tadeja Bučar, asistentka snemalne ekipe, in Irena Stamenkovič, svetovalka izvršnega direktorja za marketing. (foto: UNICEF Slovenija)