“Pomagajte nam odpraviti nasilje nad otroki,” poziva UNICEF-ov ambasador dobre volje Liam Neeson

“Pomagajte nam odpraviti nasilje nad otroki,” poziva UNICEF-ov ambasador dobre volje Liam Neeson

Nasilje nad otroki je prevečkrat spregledano, preslišano in neprijavljeno, opozarja UNICEF, ki je danes najavil pobudo, s katero poziva državljane, odločevalce in vlade, da se opazneje in ostreje spopadejo z nasiljem nad otroki.

Pobuda je nastala v luči naraščajočega javnega neodobravanja grozljivih primerov nasilja nad otroki, kot je bilo streljanje tedaj 14-letne Malale Yousafzai v Pakistanu, strelski pohod v Connecticutu, kjer je decembra 2012 umrlo 26 učencev in učiteljev, ter množična posilstva deklic v Indiji in Južni Afriki v tem letu.

»V vsaki državi in kulturi obstaja nasilje nad otroki,« je dejal izvršni direktor UNICEF-a, Anthony Lake. »Kjerkoli in kadarkoli so žrtve nasilja otroci, bi moralo biti naše neodobravanje in jeza vidno, slišno in uslišano. Nevidno moramo narediti vidno.«

To je ključno sporočilo UNICEF-ove pobude proti nasilju nad otroki, ki poziva ljudi po svetu, da prepoznajo nasilje nad otroki in se pridružijo globalnim, nacionalnim ali lokalnim gibanjem za njegovo odpravo. Danes imamo moč, da se lahko spopademo z nasiljem, poudarja UNICEF, ki se s svojimi aktivnostmi že sicer bori proti nasilju nad otroki.

Glavni obraz pobude je UNICEF-ov ambasador dobre volje Liam Neeson, ki v posebnem videu gledalcu pripoveduje o različnih primerih nasilja, ki pogosto ostajajo nevidni. »To je 15-letno dekle, ki je žrtev skupinskega posilstva,« pove Neeseon, medtem ko posnetek prikazuje zapuščen prostor. »Ta učitelj je pretepel učenca, ki je klepetal z vrstniki, pred celotnim razredom,« nadaljuje, medtem ko se prikazujejo novi prizori, vendar nasilje v njem ni vidno.

»Če ne vidite ali niste priča nasilju, še ne pomeni, da ne obstaja,« poudari Neeson. »Naredimo nevidno vidno. Pomagajte nam odpraviti nasilje nad otroki. Pridružite se nam in spregovorite naglas.«

Potrebo po skupnih prizadevanjih potrjuje tudi pomanjkanje statističnih podatkov o nasilju nad otroki, kar kaže na razsežnost nasilja. Tako je na primer po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) približno 150 milijonov deklic in 73 milijonov dečkov mlajših od 18 let žrtev spolnih zlorab in izkoriščanja, po ocenah Mednarodne organizacije dela (ILO) pa je kar 1,2 milijona otrok žrtev trgovanja z ljudmi.

Nasilje otrokom ne povzroča zgolj fizičnih poškodb in ran, temveč za seboj pušča tudi psihične posledice. Vpliva na njihovo fizično in mentalno zdravje, ogroža učne sposobnosti, druženje z vrstniki in razvoj.

V okviru kampanje je zaživela posebna spletna stran, ki skupaj s kampanjo na družbenih omrežjih predstavlja, na kakšen način lahko otroci, starši in celotne skupnosti sodelujejo, se izobražujejo, organizirajo dogodke in javne razprave, podpirajo otroke žrtve nasilja ter sodelujejo z globalnimi in lokalnimi UNICEF-ovimi partnerji.

Zaščita otrok je središče UNICEF-ovega delovanja. Konvencija o otrokovih pravicah navaja, da ima vsak otrok pravico do zaščite pred kakršnimi koli oblikami nasilja.