Nuša Derenda odhaja z UNICEF-om Slovenija v Zambijo

Nuša Derenda odhaja z UNICEF-om Slovenija v Zambijo

UNICEF-ova odprava v Zambijo je tik pred vrati. Delegacija bo afriško državo v razvoju obiskala naslednji teden. Pridružila se ji bo tudi znana slovenska pevka Nuša Derenda, ki bo na lastne oči spoznala, kako UNICEF na terenu pomaga otrokom. V Zambiji se otroci soočajo predvsem s podhranjenostjo ter nedostopnostjo šolanja in zdravstvene oskrbe. UNICEF jim s svojimi programi pomoči omogoča zdrav začetek življenja.

Zambija se sooča z visoko umrljivostjo otrok, ki je posledica revščine, številnih bolezni in neugodnih življenjskih razmer. Podhranjenost povzroči kar tretjino otroških smrti, zaradi nje skoraj polovica zambijskih otrok zaostaja v rasti. Nuša Derenda bo v zambijski prestolnici Lusaka obiskala center za podhranjene otroke, kjer UNICEF pomaga oslabljenim otrokom s programom terapevtskega hranjenja, matere pa ozavešča o prednostih dojenja in ustreznega hranjenja otrok. »Ponosna sem, da bom lahko skupaj z UNICEF-om obiskala otroke v Zambiji. To bo zagotovo edinstvena izkušnja, saj bom iz prve roke spoznala, kako pomembna je razvojna pomoč v državah v razvoju. Veselim se vseh otrok in družin, ki jih bom spoznala in prisluhnila njihovim zgodbam,« je pred odhodom povedala Nuša.

Po presenečenju v junijski oddaji Vid in Pero šov se na nepozabno izkušnjo pripravlja tudi UNICEF-ova mesečna darovalka Nihada Prnjavorac. V sodelovanju s POP TV ji bo UNICEF Slovenija po zgledu odborov v tujini omogočil spoznati otroke, ki zaradi njene in pomoči ostalih UNICEF-ovih darovalcev živijo bolje. Nihada, ki je bila v otroštvu med vojno v Bosni in Hercegovini tudi sama prejemnica UNICEF-ove pomoči, se bo na terenu prepričala, kako pomemben je prispevek vsakega darovalca. Pred odhodom je dejala: »To je bilo največje presenečenje v mojem življenju in zelo sem hvaležna za to priložnost. Vedno me je zanimalo, kako neprofitne organizacije vodijo celoten proces od zbiranja sredstev darovalcev do ljudi, ki jim je pomoč namenjena, v primeru UNICEF-a so to otroci. Tudi sama si želim pomagati tistim, ki pomoč potrebujejo. Pričakujem, da mi bo UNICEF-ova odprava v Zambijo spremenila pogled na življenje.«

Nihada je svoje prve črke zapisala prav v zvezke, ki jih je dobila od UNICEF-a. Otrokom v Zambiji bo podarila barvice in risbice, ki so jih posebej zanje narisali otroci v Sloveniji in jih poslali na spletni portal bibaleze.si. Med obiskom otrokom prijazne šole v Zambiji bodo tudi zambijski otroci dobili priložnost, da narišejo risbice za slovenske otroke.

V odpravi bosta sodelovala tudi Špela Šipek, urednica dnevno-informativnega programa 24 ur na POP TV, in novinar Janez Usenik. »Zgodba vsakega otroka je pomembna. Četudi nas ločijo večje razdalje, si delimo ta planet. Tudi pri ustvarjanju oddaje 24UR stremimo k temu, da gledalcem prikažemo širšo sliko, saj stanje v manj razvitih državah, kriznih žariščih, itd. indirektno vplivajo na naša življenja. Z ozaveščanjem in pomočjo otrokom v stiski lahko veliko naredimo za prihodnje generacije. Ne nazadnje nas naša dejanja določajo in pomoč sočloveku je tisto najbolj osnovno dobro delo, ki ga premore vsak izmed nas,« je v pričakovanju odprave dejala Špela Šipek, ki bo v Zambiji obiskala vasico, v kateri so otroške poroke zaradi tradicije še vedno pogoste.