Pau Gasol obiskal sirske otroke begunce v Iraku

Pau Gasol obiskal sirske otroke begunce v Iraku

Dohuk (Irak), Barcelona, 30. julija 2013 – Pau Gasol, dvakratni prvak lige NBA z ekipo Los Angeles Lakers, ki je od leta 2003 tudi ambasador španskega odbora za UNICEF, se je danes vrnil iz Iraka, kjer je obiskal sirske otroke begunce.

»Spoznal sem otroke, ki so zbežali pred tragičnimi razmerami v Siriji in so zdaj odvisni od nujne humanitarne pomoči, ki rešuje njihova življenja in jim omogoča, da začenjajo novo življenje,« je povedal Gasol.

Do danes je več kot 1,8 milijona ljudi – od tega približno polovica otrok, pred spopadi v Siriji zbežalo v sosednje države, več kot 160.000 v Irak.

V Iraku je Pau spoznal številne otroke, med njimi tudi 10-letnega Sulinama, ki mi je povedal: »V Siriji je bila naša trgovina uničena. Hočem, da se vojna tam konča, da se bomo lahko skupaj s sestrami in brati vrnili, da bom šel lahko nazaj v šolo.«

Oglejte si video, ki ga je Pau posnel v begunskem taborišču Domiz v Iraku.

 

»Šokantno je videti, kaj je izkusilo več sto tisoč otrok, ki so prizadeti zaradi spopadov v Siriji,« je dodal Gasol. »Noben otrok ne bi smel izkusiti takega nasilja in uničenja ter biti prikrajšan za osnovne dobrine, ki jih potrebuje za rast in razvoj.«

Med UNICEF-ovimi programi, katerih izvajanje je na terenu spremljal Pau Gasol, so zagotavljanje čiste pitne vode in sanitarij, osnovnega izobraževanja, zdravstvene oskrbe in zaščite otrok v posebno težkih razmerah.

UNICEF je v Siriji in sosednjih državah, kjer se nahajajo begunci, do danes med drugim približno 10 milijonom ljudem zagotovil dostop do čiste pitne vode, več kot 2,4 milijona otrokom omogočil cepljenje proti ošpicam in 268 tisoč otrokom omogočil šolanje.

»Zagotavljanje teh dobrin in oskrbe je zahtevna naloga,« je dejal Gasol. »Čeprav vidimo dobre rezultate, so potrebe ogromne. Zato je potrebne še veliko več pomoči.«

Humanitarna kriza zaradi spopadov v Siriji je brez primere. Združeni narodi so se odzvali z največjim pozivom za humanitarno pomoč do sedaj, vključujoč pozive vladam po vsem svetu, da skupaj poiščejo pot do končanja te humanitarne katastrofe.

Vseskozi naraščajoče število ljudi, ki potrebujejo pomoč, presega finančne zmogljivosti UNICEF-a, ki še vedno potrebuje skoraj 159 milijonov evrov, da bi lahko nadaljeval z zagotavljanjem nujne oskrbe sirskim otrokom, da bi si opomogli od spopadov in težke izkušnje begunstva ter da bi zdravi rasli in se razvijali.

Več informacij o krizi v Siriji si preberite tukaj.

 

Starši otrok sveta pomagajo otrokom v Siriji in drugod po svetu. Pridružite se jim!

 

Pau Gasol in UNICEF: Irak je že peta država, ki jo je Pau Gasol obiskal kot UNICEF-ov ambasador. Njegova prva odprava na teren je bila leta 2005 v Južnoafriško republiko, kjer je obiskal programe HIV in aidsa. Podobne odprave, tokrat v Angolo, se je udeležil leta 2007. Njegova tretja odprava je bila leta 2010 v Etiopijo, kjer se je odločil bolj osebno vključiti v delo UNICEF-a z lastnim projektom (Pau's Project) prek programa Šole za Afriko (Schools for Africa), ki je nastal na pobudo Fundacije Nelsona Mandele, UNICEF-a in Fundacije Petra Kramerja. Pau's Project je bil predstavljen tudi v posebnem dokumentarcu, ki ga je pripravila španska produkcijska hiša laSexta. Od svojega začetka je projekt med drugim 12 tisoč otrokom pomagal, da so se lahko vrnili v šolo, ter omogočil izobraževanje 160 učiteljev in usposabljanje 15 tisoč staršev. Poleg neposredne povezave s šolanjem otrok v Etiopiji je Pau's Project omogočil kampanje in pobude tudi na področju preživetja in razvoja otrok, zlasti v podporo UNICEF-ovim programom prehrane in zdravja za preprečevanje podhranjenosti in zagotavljanja nujne humanitarne pomoči v Afriškem rogu (2011) in Sahelu (2012). Pau Gasol sodeluje tako z UNICEF-ovim odborom v Španiji kot tudi v Združenih državah Amerike, kjer živi.

Več informacij o sodelovanju Paua Gasola z UNICEF-om tukaj.