H&M-ova pobuda za zbiranje oblačil zdaj povsod po Sloveniji

H&M-ova pobuda za zbiranje oblačil zdaj povsod po Sloveniji

H&M je prvo tekstilno podjetje, ki je po vsem svetu začelo zbirati in reciklirati stara oblačila. Za vsak zbrani kilogram starih oblačil v Sloveniji H&M nameni 2 centa UNICEF-u Slovenija. Akcija, ki je od februarja potekala le v izbranih trgovinah, se sedaj širi na vseh 12 trgovin H&M v Sloveniji.

»Ta pobuda je predvsem okoljski projekt. Kratkoročno imamo pred seboj jasen cilj: preprečiti odpadke in kupe zavrženega tekstila. Dolgoročno pa želimo najti rešitev, ki bo omogočala reciklažo vseh tekstilnih vlaken ter njihovo pripravo za ponovno uporabo,« je povedal Karl-Johan Persson, direktor H&M.

H&M-ove stranke lahko s sodelovanjem v pobudi zbiranja starih oblačil omogočijo prihranek virov in preprečijo negativne učinke na okolje zaradi neprimernega odlaganja tekstila v smeti. H&M sprejema oblačila vseh znamk ne glede na njihovo stanje.

Poleg tega, da od vsakega kilograma zbranih oblačil nameni 2 centa UNICEF-u Slovenija, vsakega sodelujočega nagradi s kuponom za 15-odstotni popust na najljubši kupljeni kos. V Sloveniji lahko sedaj oddate stara oblačila v kateri koli trgovini H&M.

H&M oblačila preda partnerski organizaciji i:Collect, ki ima vso potrebno infrastrukturo za predelavo potrošnega blaga in pripravo za ponovno uporabo.

Več o projektu si lahko preberete na spletni strani http://hm.charitystar.com/.