Varno v šolo in domov skozi vse leto

V Sloveniji že 230 UNICEF-ovih Varnih točk za otroke

Ljubljana, 31. avgust 2010 – UNICEF-ove Varne točke za otroke so zaživele že v 12-ih mestih po Sloveniji. So varno in prijazno mesto, kamor se lahko po pomoč zatečejo otroci, če se znajdejo v stiski na mestnih ulicah, na kar je ob začetku šolskega leta želel opozoriti UNICEF Slovenija. Skupaj s podpornikoma projekta, Zavarovalno družbo AS in policijo, je na današnji novinarski konferenci v Varni točki AS za Bežigradom predstavil, kako pomembno je skupno sodelovanje pri ustvarjanju varnejšega in s tem prijaznejšega okolja za otroke. O Varnih točkah bo skupaj z UNICEF-om mlade odslej ozaveščal tudi Boštjan Gorenc Pižama.
»UNICEF-ove Varne točke lahko v številkah povzamemo: 12 slovenskih mest, 12 zavez županov, 230 Varnih točk, med njimi prvi parlament na svetu, in skupaj več kot 600 srčnih ljudi po vsej Sloveniji, ki so se prostovoljno vključili v projekt, da bi pomagali otrokom«, je razsežnost projekta povzel dr. Ivan Škoflek, predsednik nacionalnega odbora UNICEF-a Slovenija za vzgojo in izobraževanje otrok.

UNICEF Slovenija ob podpori zavarovalnice Adriatic Slovenice po slovenskih občinah vzpostavlja Varne točke. S projektom, ki poteka že od leta 2003, se usmerja predvsem v tiste občine, ki so vstopile v UNICEF-ovo mrežo Otrokom prijaznih mest, njihovi župani pa s tem zavezali k nadgradnji aktivnosti v korist otrok in mladostnikov. Varne točke namreč pripomorejo k ozračju varnosti otrok, saj je otrokom na razpolago varno in prijazno zavetje, ki pa ni nujno njihov dom. Zaživele pa so že v 12-ih mestih po Sloveniji: Novi Gorici, Ljubljani, Mariboru, Velenju, Kranju, Celju, Piranu, Rušah, Trbovljah, Sežani, Domžalah, Kamniku, kmalu pa bodo vzpostavljene tudi v Medvodah in na Vrhniki. V Ljubljani se nahajajo v četrtni skupnosti Center, Bežigrad, Vič, Šiška, danes pa bodo zaživele tudi v četrtni skupnosti Moste Polje.

Otroci lahko Varne točke prepoznajo po posebni nalepki - smejoči se hišici, ki je nameščena na vidno mesto lokala. Gre namreč za različne javne prostore kot so knjižnice, zavarovalnice AS, lekarne, cvetličarne, parlament, mladinski centri, trgovine in podobno, v katerih so prisotni ljudje, ki nudijo otrokom trenutno zaščito, pomoč ali zgolj nasvet v stiski. Ti so usposobljeni za pomoč otrokom, saj se udeležijo posebnega izobraževanja, ki ga zanje organizira UNICEF Slovenija in jih seznani, kako pomagati otrokom v stiski. Osebje v Varnih točkah je tudi najpomembnejši člen projekta, saj v njem sodelujejo prostovoljno in s svojo srčnostjo ter prizadevnostjo pomagajo otrokom v težavah. V 230  Varnih točkah deluje že več kot 600 srčnih ljudi.

Varne točke se nahajajo ob šolskih poteh, saj se tudi medvrstniško nasilje največkrat dogaja okoli in na poti v šolo, takrat ko je nadzor odraslih manjši. Otroci se vanje najpogosteje zatečejo, če so žrtve nasilja med vrstniki, pa tudi, če imajo težave v družinskem okolju, potrebujejo pomoč pri domači nalogi, ne morejo priti domov, so pozabili ključe in želijo priti v stik s starši ali pa potrebujejo zgolj pozornost in prijazen pogovor. »Pozivam torej vse otroke in mladostnike, da o svojih težavah spregovorijo in se kadarkoli zatečejo v Varne točke, kjer se bomo zavzeli zanje«, je mlade na novinarski konferenci pozval Boštjan Gorenc Pižama, podpornik projekta, ter s tem poudaril pomen nenehnega informiranja otrok, da so Varne točke namenjene prav njim. Nanje jih opominjajo tudi šolski urniki, informativne zloženke z zemljevidi in plakati, ki jih zanje vsako leto pripravi UNICEF Slovenija.

Namen Varnih točk je tudi krepitev povezav med vsemi družbenimi akterji, ki vplivajo na varnost v mestu. UNICEF Slovenija zato pri izvajanju projekta sodeluje z občinami, lokalnimi koordinatorji, policijo, centri za socialno delo, šolami in zdravstvenimi domovi. Da je skupno sodelovanje pri ustvarjanju varnejšega okolja za otroke ključnega pomena, je pojasnila tudi Neža Miklič, Vodja skupine za mladoletniško kriminaliteto s Policijske uprave Ljubljana: »Menim, da lahko s skupnimi močnimi, vladne in nevladne organizacije, predvsem pa z odzivanjem vsi skupaj lahko kaj naredimo.  Vsak na svoj način, vsi za isto stvar.«

Nepogrešljivo vlogo v projektu ima že vrsto let tudi Adriatic Slovenica Zavarovalna družba d.d., ki poleg finančne podpore omogoča tudi, da so njihove poslovalnice v 9 slovenskih mestih postale Varne točke. Varnost je močno vpeta v njihovo poslanstvo, ki pa so ga tudi družbeno odgovorno razširili, saj želijo spodbujati preventivo in pomagati otrokom, je povedal Aleš Žižmund, direktor poslovne enote Adriatica Slovenice v Ljubljani. Poudaril je še posebnost sodelovanja zavarovalnice z UNICEF-om. Projekt ne le finančno podpirajo že četrto leto zapored, temveč zaposleni od vsega začetka sodelujejo tudi kot prostovoljci in prav zato so enote zavarovalnice po vsej Sloveniji tudi Varne točke. Ker šolarjem vsako leto ponudijo nezgodno zavarovanje, tudi na svojih tiskovinah o zavarovanjih množično obveščajo otroke o Varnih točkah. Vse večja prepoznavnost projekta pa je zelo pomembna, dodaja Žižmund.

Da v Sloveniji nimamo zgolj Otrokom prijaznih mest, temveč je zagotavljanje varnosti in prijaznosti otrok tudi ena od vrednot vodilnih, dokazuje tudi podatek, da se ponašamo s prvim parlamentom na svetu, ki se je vključil v mrežo UNICEF-ovih Varnih točk. Ta odgovoren naziv je pridobil na lanski Svetovni dan otroka, ko smo obeleževali 20. obletnico Konvencije o otrokovih pravicah, s čimer je slovenski javnosti podal pomembno sporočilo: varnost otrok je pravica vsakega otroka in odgovornost vseh nas je, da ni zgolj črka na papirju.

Za podporo projektu se zahvaljujemo:
Več informacij za medije:
Maša Simič, Vodja odnosov z javnostmi, UNICEF Slovenija; GSM 031 667 070: masa.simic@unicef.si

Olga Pejovič, Odnosi z javnostmi, Adriatic Slovenica d. d., 05 6643 420; olga.pejovic@adriatic-slovenica.si