Neonatalni tetanus izkoreninjen v več kot polovici od 59 držav z najvišjim tveganjem

Neonatalni tetanus izkoreninjen v več kot polovici od 59 držav z najvišjim tveganjem

Trije odmerki cepiva so dovolj, da zaščitijo mati in novorojenčka pred tetanusom za 5 let.

Zaradi tetanusa na svetu vsakih devet minut umre novorojenček, večina med njimi je rojenih v revnih družinah, ki živijo v oddaljenih predelih in skupnostih.

Tetanus, ena najbolj smrtonosnih bolezni za matere in novorojenčke, je bil uspešno izkoreninjen v več kot polovici od 59 držav, so danes sporočili partnerji v okviru Pobude za izkoreninjenje tetanusa mater in novorojenčkov (Maternal and Neonatal Tetanus Elimination Initiative). 

Bolezen, ki jo je enostavno mogoče preprečiti s cepljenjem mater, se prenaša pri porodu v nehigienskih razmerah in uporabi nesteriliziranih pripomočkov za prerez popkovnice. V takšnih razmerah je ogroženo tudi življenje matere. Z najmanj tremi odmerki cepiva, ki stanejo le 2 USD, se lahko zaščiti mater in njene otroke, ki bodo rojeni v naslednjih petih letih.

 
Od leta 1999 je bilo več kot 118 milijonov žensk v rodnem obdobju cepljenih proti tetanusu v 52 državah. Številne med njimi so prejele odmerke cepiva kot del širše kampanje, ki je vključevala tudi oskrbo z drugimi življenjsko pomembnimi ukrepi za otroke, kot na primer cepljenje proti ošpicam, dodatke vitamina A, tablete za razčrvičenje in ozaveščanje o negi popkovnice. 

Novica o tem pomembnem dosežku je bila objavljena na letnem srečanju sodelujočih v Pobudi za izkoreninjenje tetanusa mater in novorojenčkov. Ta pobuda predstavlja model uspešnega partnerskega sodelovanja, ki dosega vidne učinke.
V letu 2000, leto dni po začetku pobude, je več kot 200.000 novorojenčkov na svetu umrlo zaradi tetanusa.
Do leta 2010 se je to število znižalo na 58.000 smrti novorojenčkov letno. 

Kljub doseženemu napredku pa 28 držav z visokim tveganjem še vedno ni doseglo izkoreninjenja te smrtonosne bolezni. To predstavlja veliko spodbudo v luči doseganja globalnega izkoreninjenja neonatalnega tetanus v državah z visokim tveganjem do leta 2015.

Največji izziv pri izkoreninjenju je otežen dostop do oddaljenih lokalnih skupnosti zaradi ogrožene varnosti, kulturnih ovir, ohranjanja izkoreninjenja po njegovi uresničitvi ter pomanjkanja sredstev.

Pobuda za izkoreninjenje tetanusa mater in novorojenčkov (Maternal and Neonatal Tetanus Elimination Initiative) je mednarodno javno-zasebno partnerstvo, ki vključuje vlade, UNICEF, WHO, UNFPA, združenje GAVI, USAID/ Immunization Basics, CDC, nacionalne odbore UNICEF-a, japonsko vlado, Save the Children, PATH, RMHC, The Bill & Melinda Gates Foundation, Kiwanis International, Pampers in BD.

Tetanus mater in novorojenčkov je bil uspešno izkoreninjen v naslednjih državah:  Bangladeš,  Benin, Burkina Faso, Burundi, Kamerun, Kitajska, Kongo, Slonokoščena obala, Egipt, Eritreja, Gana, Gvineja Bisau, Irak, Liberija,  Malavi, Mozambik, Mjanmar, Namibija, Nepal,  Ruanda, Senegal, Južnoafriška republika, Tanzanija, Vzhodni Timor, Turčija, Togo, Uganda, Vietnam, Zimbabve in Zambija.

Države, ki si prizadevajo za izkoreninjenje neonatalnega tetanusa, so: Afganistan, Angola, Kambodža, Centralnoafriška republika, Čad, DR Kongo, Ekvatorialna Gvineja, Etiopija, Gabon, Gvineja,  Haiti, Indija, Indonezija, Kenija, Laos, Madagaskar, Mali, Mavretanija, Niger, Nigerija, Pakistan, Papua Nova Gvineja, Filipini, Sierra Leone, Somalija, Sudan, Južni Sudan in Jemen.

---

-          Pomagajte nam otrokom podariti najlepše darilo. Pomagajte nam podariti življenja.  

Postanite Starši otrok sveta!