Lenny Kravitz poziva k reševanju otroških življenj s cepljenjem

Lenny Kravitz poziva k reševanju otroških življenj s cepljenjem

NEW YORK, 6. maj 2013 - Lenny Kravitz, svetovno znani pevec, igralec in glasbeni producent, poziva svetovno javnost, da se pridruži UNICEF-u v prizadevanjih za reševanje otroških življenj. UNICEF opozarja, da vsako leto umre 1,5 milijona otrok zaradi bolezni, ki bi jih lahko preprečili s cepljenjem.

“Hudo bolan otrok predstavlja nočno moro vsakega starša,” je dejal Kravitz. “UNICEF-ov cilj je zagotoviti cepljenje proti preprečljivim boleznim vsem otrokom na svetu. Danes, ko so cene cepiv nizke in široko dostopne, je nedopustno, da ne bi s cepljenjem dosegli prav vsakega otroka.”

Lenny Kravitz  je prekinil snemanje svojega novega albuma in skupaj z UNICEF-om posnel videospot o pomembnosti zagotavljanja življenjsko pomembnih cepiv vsakemu otroku. Pred letom dni je sodeloval z UNICEF-om na področju reševanja življenj otrok z zagotavljanjem pitne vode in ustreznih sanitarij. Poleg najnovejšega videospota bo Kravitz uporabil tudi družbene medije za ozaveščanje javnosti o UNICEF-ovi globalni kampanji na področju cepljenja.

Čeprav je cepljenje eden najbolj učinkovitih ukrepov javnega zdravstva—življenjsko pomembno cepivo proti ošpicam stane manj kot  en ameriški dollar – približno 20 odstotkov otrok na svetu še vedno ni cepljenih.

Otroci iz oddaljenih in revnih predelov pogosto niso cepljeni proti življenjsko nevarnim boleznim. Ti otroci so zato bolj ranljivi in izpostavljeni smrti. Cepljenje je pogosto vstopnica za boljše zdravje otrok, ki živijo v revnih ali oddaljenih skupnostih. Množične kampanje cepljenja omogočajo oddaljenim skupnostim tudi dostop do drugih življenjsko pomembnih ukrepov kot so prehranski dodatki in z insekticidi obdelane mreže proti komarjem.

“Kot največji svetovni dobavitelj cepiv, UNICEF vsako leto cepi več kot tretjino otrok na svetu,” je dejal Jos Vandelaer, vodja cepljenja pri UNICEF-u. “UNICEF ima edinstveno prednost, da lahko s cepivi doseže prav vsakega otroka, kar je izjemno pomembno, če želimo nekega dne zagotoviti, da bodo vsi otroci na svetu cepljeni proti življenjsko nevarnim boleznim.«

S pomočjo cepljenja  proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, ošpicam in otroški paralizi je vsako leto rešenih dva do tri milijone otroških življenj. Pred 50 leti je bila otroška paraliza ena najhujših bolezni na svetu. Vsakdo, ki ni cepljen, lahko zboli za otroško paralizo, najbolj dovzetni pa so otroci mlajši od pet let. Pravočasno cepljenje z varnim in učinkovitim cepivom je najboljši ukrep za zaščito pred okužbo. Zaradi množičnega cepljenja je otroška paraliza endemična v zgolj treh državah: v Afganistanu, Pakistanu in Nigeriji.