Svetovni teden cepljenja: politična podpora nujna, da dosežemo tudi petega otroka

Svetovni teden cepljenja: politična podpora nujna, da dosežemo tudi petega otroka

Ob začetku Svetovnega tedna cepljenja opozarjamo, da leta 2011 ne bi umrlo milijon in pol otrok, če bi bili cepljeni.

Eden izmed petih otrok na svetu še vedno ni cepljen proti nevarnim otroškim boleznim, predvsem zaradi socialne ali geografske izključenosti, pomanjkanja sredstev, slabih zdravstvenih sistemov ali zaradi konfliktov, kot so tisti, ki danes divjajo v Siriji in delih Zahodne Afrike.

Vsak dojenček na svetu mora biti cepljen, da je njegovo zdravje bolje zaščiteno. Cepiva rešijo približno 2 do 3 milijone otroških življenj vsako leto – to predstavlja enega izmed največjih dosežkov javnega zdravstva v zadnjem stoletju po mnenju ameriškega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni. Cepljenje je tudi izjemno stroškovno učinkovito.
Za zaščito otroka pred ošpicami za vse življenje je na primer potrebno odšteti manj kot 1 ameriški dolar. 
Vendar predlani 22,4 milijona otrok ni bilo cepljenih – kar je milijon več kot pred tremi leti.

Zaskrbljeni smo, da je svetovno prizadevanje za cepljenje slehernega otroka prenehalo naraščati zaradi upada financiranja in stagnaciji politične volje. Leta 2011 je zgolj 152 od 193 članic Svetovne zdravstvene organizacije namenilo del proračuna cepljenju.

Neenakosti obstajajo znotraj držav in med njimi. Otroci iz bogatih družin imajo dostop do najboljših zdravstvenih storitev v vseh državah, prav tako je med njimi precepljenost najvišja. Dokler ne odpravimo teh razlik, vsak otrok na svetu ne bo cepljen. Hkrati bo investiranje v rutinsko cepljenje kot del izboljšanih zdravstvenih sistemov v korist vseh otrok – in bo torej dodatno zmanjšalo neenakosti. Da do tega lahko pride, morajo vlade zagotoviti zadostna finančna sredstva in spodbujati inovacije – kot na primer nedavna uvedba cepljenja proti pljučnici in diareji.
In najpomembneje, potrebna je neomajna politična podpora, da bi s cepljenjem dosegli otroke, ki živijo v najrevnejših družinah in najbolj oddaljenih skupnostih.

UNICEF priskrbi cepiva, ki dosežejo 36 odstotkov otrok na svetu. 
Leta 2012 je naša organizacija priskrbela skoraj 1,9 milijarde doz cepiva in več kot 500 milijonov brizg. Kot največji kupec cepiv na svetu želimo ohraniti cene cepiv na nivoju, ki si ga lahko privoščijo države z nizkim in srednjim dohodkom. UNICEF in naši partnerji smo lani podpirali programe cepljenja v več kot stotih državah.

Znotraj posameznih držav UNICEF podpira vlade pri izpopolnjevanju dobavne verige cepiv,  tako da hladilna veriga in ustrezna logistika ohranjata cepiva na ustrezni temperaturi dokler ne dosežejo otroka. Lokalne skupnosti ozaveščamo tudi o pomenu in prednostih cepljenja.

V humanitarnih krizah so otroci bolj ranljivi, zato so kampanje cepljenja ključnega pomena. Ena izmed prvih močno nalezljivih bolezni, ki se pojavi v kriznih razmerah, so ošpice. Izbruhi so se nedavno pojavili v Siriji, Pakistanu, Nigeriji in Demokratični republiki Kongo.

Prednosti in hkrati ovire cepljenja so močno opazne v krizi v Siriji in sosednjih državah. Lani je UNICEF s partnerji cepil 1,3 milijona otrok proti ošpicam in 1,5 milijona proti otroški paralizi, trenutno pa poteka akcija, da bi s cepivi proti ošpicam dosegli dodatnih 2,5 milijona otrok. Žal je zaradi pomanjkanja sredstev, težkega dostopa in množičnih premikov prebivalstva, težje kot kadarkoli prej, s cepljenjem doseči vsakega otroka.

Združena prizadevanja za cepljenje otrok so zmanjšala ali izkoreninila nevarne bolezni:
  • Črne koze so bile izkoreninjene leta 1980.
  • Otroška paraliza je bila pred kratkim izkoreninjena v Indiji in je sedaj endemična v le treh državah: Pakistanu, Nigeriji in Afganistanu.
  • Med letoma 2000 in 2011 se je smrtnost zaradi ošpic znižala za 71 odstotkov po vsem svetu.
  • 29 držav je izkoreninilo tetanus pri novorojenčkih med letoma 2000 in 2013.

----
Kaj je Svetovni teden cepljenja?
Svetovni teden cepljenja je globalna pobuda, ki vsako leto poteka konec aprila in spodbuja uporabo cepiv, ki rešujejo življenja. Cepiva so eno izmed najučinkovitejših orodij na svetu za zaščito otrok pred smrtonosnimi boleznimi. Ta teden je priložnost, da poudarimo pomen cepljenja slehernega otroka z življenjsko pomembnimi cepivi, za povečanje sredstev in za izboljšanje državnih programov cepljenja.

Tekom Svetovnega tedna cepljenja bo UNICEF z vladnimi in OZN partnerji povečeval ozaveščenost o nujnosti, da dosežemo čisto vsakega otroka, in sicer s pomočjo dogodkov na državnem nivoju ter komunikacijskih aktivnosti na družbenih in tradicionalnih medijih.

Nekaj načrtovanih aktivnosti:
Kampanje cepljenja za zaradi konfliktov razseljenih malijskih beguncev in gostiteljske skupnosti v Mavretaniji. Otroci bodo prejeli cepiva proti ošpicam, otroški paralizi, davici, oslovskemu kašlju in tetanusu. Otroci do petega leta bodo tudi pregledani za podhranjenost.
Vpeljava novih cepiv v Ugandi, Somaliji, Demokratični republiki Kongo, Zambiji, Angoli in Haitiju.
Nočne projekcije filmov v podeželskih skupnosti v Liberiji.
Začetek informativno-zabavne serije za najstnike v Ukrajini.
SMS kampanja v Malaviju, ki bo spodbujala starše, naj cepijo svoje otroke.
Izobraževalni dnevi v Gambiji, kjer bodo zdravstveni delavci skupnosti opozarjali na cepljenje s kvizi, nagradami in nočnimi projekcijami filmov v podeželskih skupnostih.

Državna televizija Demokratične republike Kongo bo predvajala zabavni prispevek o cepljenju, v katerem bodo sodelovali popularni komiki, radio postaje pa bodo predvajale pesem, ki jo bodo izvajali znani glasbeniki iz Konga.

---

-          Pomagajte nam otrokom podariti najlepše darilo. Pomagajte nam podariti življenja.  

Postanite Starši otrok sveta!