Valižanski princ in vojvodinja Cornwalla obiskala sirske otroke

Valižanski princ in vojvodinja Cornwalla obiskala sirske otroke

V tednu, ko minevata dve leti od začetka krize v Siriji, sta valižanski princ Charles in vojvodinja Cornwalla obiskala begunsko taborišče v Jordaniji. Obiskala sta družine, ki so bile prisiljene bežati pred nasiljem.

V taborišču Park kralja Abdullaha, ki leži 15 kilometrov od sirske meje, je trenutno 921 ljudi, od tega 529 mlajših od 18 let. Pomoč prejemajo s strani UNICEF-a, Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) in Svetovnega programa za hrano.

Med svojim obiskom sta Njuni kraljevi visokosti čas preživljala z družinami v taborišču. Iz prve roke sta izvedela, kakšne stiske povzroča nasilje v Siriji in s kakšnimi izzivi se soočajo družine, ko skušajo preživeti in skrbeti za svoje otroke.

Kraljevi par si je taborišče ogledal skupaj s predstavniki UNICEF-a in UNHCR-ja, ki pri zagotavljanju pomoči družinam sodelujejo z jordansko vlado. Obiskala sta tudi center za otroke in se tam srečala z najmlajšimi člani družin, ki so se zatekle v taborišče.

Vojvodinjo so v centru predstavili otrokom, ki so ustvarjali risbe stvari, ki jih pogrešajo, odkar so morali zapustiti domove, na primer vrtov. Osebje je razložilo, da take dejavnosti pomagajo otrokom, da prebrodijo hude travme, s katerimi so bili soočeni preden so zbežali pred nasiljem. Otroci preko teh dejavnosti ponovno postanejo otroci.

UNICEF-ova predstavnica v Jordaniji Dominique Hyde je pojasnila, da 250 otrok iz taborišča vsak dan odpeljejo v jordansko javno šolo v bližnjem mestu. Otroci so povedali, da jih izjemno veseli, da lahko ponovno obiskujejo pouk. Dominique je gostoma razložila, kako UNICEF vsak dan pomaga otrokom:

»Po vsem nasilju, ki so mu bili priča, in stresu, ki so mu bili podvrženi, UNICEF sirskim otrokom zagotavlja nujno pomoč – od pitne vode, nujnih cepiv in prehrane, do izobraževanja, oblačil in zaščite pred zlorabami.

Samo v tem taborišču več kot 250 otrokom pomagamo, da se vračajo v šolo in se tako vrnejo v otroštvo. V Jordaniji podpiramo šolanje skoraj 40 tisoč otrok. Z navdušenjem pozdravljamo obisk Njunih kraljevih visokosti in se jima zahvaljujemo, da sta usmerila nekaj pozornosti javnosti na naše delo, delo jordanske vlade in naših partnerjev. Upamo, da bo svetovna pozornost še naprej usmerjena v to krizo in da bomo prejeli podporo, ki jo nujno potrebujemo za nadaljevanje zagotavljanja naše življenjsko pomembne pomoči.«

Do danes je bil UNICEF-ov poziv za otroke, ki jih je prizadelo nasilje v Siriji, deležen le petine potrebnih sredstev. To kronično pomanjkanje sredstev predstavlja grožnjo za otroke, da bodo ostali brez nujne pomoči. Če preostala vrzel ne bo zapolnjena, bo UNICEF prisiljen zmanjšati obseg zagotavljanja pomoči, vključno z zagotavljanjem pitne vode.