Leo Messi poziva k reševanju otroških življenj

Leo Messi poziva k reševanju otroških življenj

Včerajšnja uvrstitev FC Barcelone v četrtfinale Lige prvakov je znova pokazala izjemen talent Lea Messija. A štirikratni prejemnik Zlate žoge ni zgolj nogometna zvezda, temveč ima tudi veliko srce. UNICEF-ov ambasador dobre volje opozarja, da v svetu zaradi preprečljivih vzrokov še vedno umre preveč otrok in poziva k združevanju pri preprečevanju le-tega.

»Prav vsi lahko pomagamo preprečiti umiranje otrok po nepotrebnem,« je poudaril napadalec nogometnega kluba Barcelona in zvezda argentinske reprezentance, ki je lani prvič postal očka.

Kljub izjemnemu napredku, ki je bil dosežen na področju preživetja otrok, vsak dan še vedno umre kar 19.000 otrok, mlajših od pet let, zaradi vzrokov kot so pljučnica, diareja in ošpice. To je nesprejemljivo in to lahko preprečimo. UNICEF-ovi podatki namreč kažejo, da ima svet prvič v zgodovini, tako znanje kot tehnologijo, s katero lahko doseže najbolj odrinjene otroke s ključnimi življenjsko potrebnimi ukrepi.

Izjemno je, da so otroške smrti z 12 milijonov v letu 1990 upadle na 6,9 milijona v letu 2011. Vendar pa lahko in tudi moramo storiti še več, zaradi česar se je Messi osredotočil na preprečevanje umrljivosti otrok ter obenem pozval javnost, da se mu pridruži. »Otroci umirajo, čeprav bi lahko njihove smrti preprečili«, opozarja v videu. »To število bi moralo biti nič.«

Messi, ki ga je FIFA 2009 imenovala za najboljšega igralca na svetu in štirikratni prejemnik Zlate žoge za najboljšega evropskega nogometaša, je marca 2010 postal UNICEF-ov ambasador dobre volje. Od tedaj je velik zagovornik najrevnejših otrok v svetu. Obiskal je otroke v Argentini, Kostariki in Haitiju, pomagal ozaveščati svetovno javnost o položaju otrok v svetu ter podprl delovanje UNICEF-a in njegovih partnerjev.