Generacija sirskih otrok po dveh letih neprekinjenega nasilja vse bolj ogrožena

Generacija sirskih otrok po dveh letih neprekinjenega nasilja vse bolj ogrožena

Aman/Ženeva/New York, 12. marec 2013 – UNICEF je danes predstavil posebno poročilo s pomenljivim naslovom Dve leti krize v Siriji: izgubljena generacija otrok? (poročilo v angleškem jeziku), s katerim je svetovno javnost opozoril na katastrofalne posledice krize v Siriji, ki traja že dve leti. Neizprosno nasilje, množični premiki prebivalstva, uničenje infrastrukture in osnovnih storitev, ki so jih povzročili oboroženi spopadi v Siriji, predstavljajo resno tveganje, da bo celotna generacija otrok zaznamovana za vse življenje.

»Medtem ko milijonom otrok v Siriji in sosednjih državah zaradi množičnega uničevanja in spopadov, ki jim ni videti konca, umira upanje za prihodnost, iz dneva v dan narašča tudi tveganje, da bi postali izgubljena generacija,« je dejal UNICEF-ov izvršni direktor Anthony Lake.

UNICEF-ovo poročilo opozarja, da je v predelih, kjer potekajo najhujši spopadi, dostop do pitne vode upadel za dve tretjini, zaradi česar se je povečalo število kožnih in dihalnih bolezni. Ena od petih šol je porušena, poškodovana ali pa služi kot zavetje družinam, ki so morale zapustiti svoje domove. V Aleppu tako le 6 odstotkov otrok obiskuje pouk, čeprav je včasih v razredih, ki niso bili porušeni, prisotnih tudi 100 otrok.

Bolnišnice in zdravstveni domovi so bili porušeni ali močno poškodovani, zdravstveno osebje pa je pobegnilo. Otroci se soočajo s psihološkimi travmami, saj so priče umiranju članov svojih družin in prijateljev, obenem pa so popolnoma prestrašeni zaradi oboroženih spopadov v neposredni bližini.

»Vpletene strani pozivamo, da takoj omogočijo neoviran dostop do otrok, ki so žrtve nasilja, ne glede na to, kje se nahajajo," je dejal Lake. »Naraščajoče humanitarne potrebe lahko zadovoljimo le, če bomo deležni podpore še danes.«

UNICEF je v sodelovanju s partnerskimi organizacijami od nastanka kriznih razmer zagotavljal pitno vodo, zdravstveno oskrbo, ustrezne sanitarije, nadaljevanje šolanja in zaščito otrokom ter njihovim družinam v Siriji ter beguncem v sosednjih državah. Tako ima danes 4 milijone ljudi v državi dostop do pitne vode, terenski zdravstveni delavci pa so proti otroški paralizi in ošpicam cepili 1,5 milijona otrok. 75.000 otrok, ki so jih prizadeli oboroženi spopadi, znova obiskuje šolski pouk, kjer lahko nadoknadijo zamujeno in se znova vrnejo v ustaljeni življenjski ritem.

V Jordaniji, Libanonu, Iraku in Turčiji UNICEF zagotavlja pomoč več kot 300.000 begunskim otrokom in sicer v obliki pitne vode, ustreznih sanitarij, izobraževanja, psihološke podpore ter zaščite pred izkoriščanjem in zlorabami.

Nadaljevanje zagotavljanja pomoči resno ogroža kritično pomanjkanje finančnih sredstev. Decembra 2012 je UNICEF izrazil potrebo po 195 milijonov USD za nujno pomoč sirskim otrokom in njihovim družinam do junija 2013. Doslej je zbral zgolj 20 odstotkov potrebnih sredstev.

Vsi, ki želite pomagati otrokom v Siriji in drugod, lahko to storite na povezavi http://bit.ly/doniraj.