UNICEF in UNAIDS o dojenčku, ki je bil funkcionalno ozdravljen virusa HIV

ŽENEVA, 4. marec 2013 – Skupni program Združenih narodov na področju aidsa (UNAIDS) in UNICEF sta pozdravila novico, da je dojenček, ki je v prvih 30 urah po rojstvu prejel antiretrovirusno terapijo in zdravila prejemal še nadaljnih 18 mesecev, kot malček danes funkcionalno ozdravljen.

Ugotovitev je bila predstavljena na današnji Konferenci o retrovirusih in oportunističnih okužbah v Atlanti v Združenih državah Amerike. Po navedbah raziskave mati, okužena z virusom HIV, pred porodom ni prejemala ustreznih antiretrovirusnih zdravil. Dojenček je bil rojen predčasno in sicer 10. julija 2010 v zvezni državi Misisipi. Zaradi velikega tveganja za prenos okužbe so novorojenčka v 30 urah po rojstvu vključili v antiretrovirusno terapijo, torej še preden bi lahko s testom potrdili okužbo. Okužbo z virusom HIV so večkrat za tem potrdili z visoko občutljivim testom na osnovi verižne reakcije s polimerazo. Po tednu dni je dojenček skupaj z materjo zapustil bolnišnico in do svojega 18. meseca prejemal antiretrovirusna zdravila, ko je bila terapija zaradi neznanih vzrokov prekinjena. Na zdravniškem pregledu 6 mesecev kasneje krvni testi niso zaznali virusa HIV niti njegovih protiteles. V primeru potrditve dognanj, bo to prvi uradni primer s HIV okuženega otroka, pri katerem tudi po prenehanju antiretrovirusne terapije s krvnimi testi niso zaznali prisotnosti virusa v telesu.

“Ta novica nam daje veliko upanje, da je okužba z virusom HIV pri otrocih ozdravljiva, s čimer smo na dobri poti, da uresničimo generacijo brez aidsa,” je dejal izvršni direktor UNAIDS-a Michel Sidibé. “To kaže tudi na potrebo po nadaljnjem raziskovanju in inovacijah, še posebej na področju zgodnje diagnostike.”

Leta 2011 je UNAIDS skupaj s partnerji lansiral Globalni načrt za izkoreninjenje novih okužb z virusom HIV med otroki do leta 2015 ob sočasnem ohranjanju življenj mater okuženih s HIV. Od tedaj je bil dosežen velik napredek, podpora in raziskave pa bodo potrebne tudi v prihodnje.

“Medtem ko čakamo na potrditev teh rezultatov z nadaljnimi raziskavami, bi to lahko bila odlična novice,” je dejal izvršni direktor UNICEF-a Anthony Lake. “Ta primer potrjuje tudi to, kar že vemo – čimprejšnje testiranje novorojenčkov je življenjskega pomena.”

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije in UNICEF-a je bilo v letu 2010 testiranih zgolj 28 odstotkov dojenčkov, ki so bili izpostavljeni virusu HIV. Ovire za zgodnjo diagnostiko in nadaljnje zdravljenje so predvsem v visokih stroških testiranj, težavah z zagotavljanjem pravočasnih rezultatov in omejenem dostopu do zdravstvenih storitev ter zdravil. V letu 2011 se je z virusom HIV na novo okužilo 330 000 otrok. Konec leta 2011 je 28 odstotkov otrok, mlajših od 15 let in okuženih s HIV, prejemalo antiretrovirusna zdravila v primerjavi z 54 odstotki odraslimi.

Danes pa dvoinpol letni malček shaja brez antiretrovirusnih zdravil, krvni testi pa okužbe s HIV ne zaznajo več. Ne glede na izjemno novice UNIAIDS opozarja, da je potrebno narediti nadaljne študije, ki bodo pomagale razumeti potek (o)zdravljenja in odgovorile na vprašanje, ali bi tovrstne primere lahko ponovili v prihodnje.

Več informacij za medije:

  • Sarah Crowe, Spokesperson for the Executive Director, Tel: +1 212 326 7206, Mobile: + 1 646 209 1590, scrowe@unicef.org
  • Peter Smerdon, UNICEF New York, Tel + 1 212 303 7984, Mobile: + 1 917 213 5188, psmerdon@unicef.org