Čas za otroke v Južnem Sudanu se izteka

Čas za otroke v Južnem Sudanu se izteka

Oviran dostop in deževje ogrožata zagotavljanje nujne pomoči prizadetim v spopadih, ki trajajo že skoraj 100 dni.

UNICEF opozarja na nevarnost poslabšanja kriznih razmer za skoraj milijon ljudi, večinoma žensk in otrok, v Južnem Sudanu ter sosednjih državah, v kolikor se razmere hitro in drastično ne izboljšajo. 

»Približuje se deževno obdobje, zaradi česar so otroci v Južnem Sudanu vse bližje humanitarni katastrofi,« je ob vrnitvi iz Južnega Sudana dejala dr. Yasmin Haque, namestnica direktorja UNICEF-ovih programov nujne pomoči.  

»Ljudje, ki smo jih srečali v mestu Nyal, so se zatekli na manjše otoke. Toplega obroka niso zaužili že 75 dni, njihova hrana so bili predvsem palmini plodovi, divje korenine ter stebla in semena lilij. Nekateri so si poskušali stkati mreže, da bi lovili ribe. Majhni otroci so bili popolnoma izčrpani, številni med njimi so morali bežati pred nasiljem, da bi preživeli, zaradi česar so bili ločeni od svojih staršev. Bilo je zelo žalostno.«
Pred nasiljem je iz Južnega Sudana zbežalo več kot pol milijona prebivalcev, ki so se po pomoč zatekli v sosednje države – Ugando, Etiopijo, Sudan in Kenijo. Znotraj države je razseljenih več kot 700.000 ljudi. Pomoč najbolj potrebujejo ženske in otroci. 

Deževno obdobje popolnoma ohromi cestne povezave znotraj države, kar dodatno oteži in podraži zagotavljanje nujne življenjske pomoči ranljivim prebivalcem, ki jo je potrebno dostaviti z letali. Zavetišča, neustrezne sanitarije in z vodo povezane bolezni predstavljajo dodatno grožnjo preživetju prebivalcev v prenatrpanih taboriščih znotraj Južnega Sudana in v sosednjih državah.

»Otroci so nasilju in kršitvam pravic izpostavljeni že skoraj 100 dni, zdaj pa jih ogrožajo še bolezni in podhranjenost. Čas za otroke najmlajšega naroda na svetu se izteka. Potrebujemo več sredstev, boljši dostop, mir in varnost. Otroci ne morejo več čakati.« je poudarila dr. Haque. 
---

Fotografije v visoki resoluciji so na voljo na povezavi: http://bit.ly/QeX3LL