UNICEF-ov ambasador dobre volje Stewart Sukuma obiskal žrtve poplav v Mozambiku

UNICEF-ov ambasador dobre volje Stewart Sukuma obiskal žrtve poplav v Mozambiku

Maputo, 27. Januar 2013 – »Skrbi in stiske na tisoče ljudi, ki so bili prisiljeni zapustiti domove zaradi uničujočih poplav v mozambiški pokrajini Gaza, je težko opazovati in ne smemo samo čakati, da njihovo trpljenje mine,« pravi nacionalni UNICEF-ov ambasador Stewart Sukuma.

Sukuma, eden najpopularnejših mozambiških glasbenikov, je podal izjavo med obiskom nastanitvenega centra Chiaquelane v okraju Chokwe, ki ga je hudo prizadelo poplavljanje reke Limpopo. V pokrajini Gaza je prizadetih skoraj 70 tisoč ljudi, številni med njimi na nedostopnih območjih nimajo dostopa do pomoči.

Sukuma je evakuiranim prebivalcem, ki čakajo na pomoč v težkih razmerah in med katerimi je veliko otrok, prenesel spodbudne besede ostalih domačih umetnikov in celotnega naroda. Srečal se je tudi z lokalnimi oblastmi in humanitarnimi delavci.

»Stiska teh ljudi, zlasti otrok, se me je globoko dotaknila,« je povedal. »A stali jim bomo ob strani. Pomoč je že prispela. Vlada je že tu. Prav tako UNICEF in Združeni narodi ter nekatere druge nevladne organizacije. Še več pomoči je na poti. Želim poskrbeti, da bomo po vsej državi seznanjeni s tem, kaj se tu dogaja, in se zavedali svoje dolžnosti, da čim prej ukrepamo.«

V sodelovanju z vlado in kot del humanitarnega odziva Združenih narodov je UNICEF na teren že poslal 16 vodnih rezervoarjev, ki bodo omogočili oskrbo z vodo za 15 tisoč ljudi. Prav tako je bilo poslanih tri tisoč kosov mila in drugih higienskih pripomočkov. Za zasilna bivališča družin je bilo zagotovljenih sto ponjav in več kot tisoč kompletov osnovnih družinskih paketov, ki vsebujejo osnovne gospodinjske in kuhinjske pripomočke. Slednji bodo razdeljeni predvsem družinam brez staršev in drugim posebej ranljivim družinam. UNICEF razdeljuje tudi visoko-energijske piškote za 25 tisoč ljudi, s čimer dopolnjuje dobavljene zaloge hrane partnerskih organizacij. V prvo pošiljko pomoči je bilo vključenih pet tisoč zaščitnih mrež proti komarjem, postavljeni pa so tudi trije šotori za zasilne bolnišnice. S podporo UNICEF-a, skupnosti in lokalnih radijskih postaj se javno predvajajo ključna sporočila glede zdravja, higiene, varovanja in drugih ukrepov za primer kriznih razmer.