Zaostrene vremenske razmere poslabšujejo razmere za sirske otroke

Zaostrene vremenske razmere poslabšujejo razmere za sirske otroke

Zaostrene vremenske razmere na severu Jordanije s hudim deževjem, snegom in temperaturami pod lediščem, so zelo poslabšale razmere, s katerimi se soočajo begunski otroci v taborišču Za'atari. Tam je trenutno skupaj približno 55 tisoč sirskih beguncev.

Obsežna območja so poplavljena, številni šotori poplavljeni, taboriščni sistem odvodnjavanja pa je preobremenjen. Globoko blato otežuje dostop tovornjakov z vodo in drugimi nujnimi življenjskimi potrebščinami.

Poplavljenih je več šotorov, v katerih so Otrokom prijazni prostori, zrušil pa se je šotor, ki služi kot zatočišče mladoletnikom brez spremstva odraslih.

UNICEF in njegovi partnerji si neprestano prizadevajo zagotavljati neprekinjeno oskrbo v taborišču. Zlasti se osredotočajo na zagotavljanje vode, sanitarij in tušev.

Urad visokega komisarja ZN za begunce (UNHCR), Ministrstvo za javna dela in UNICEF-ov partner THW si prizadevajo osušiti prizadeto območje in omejiti posledice.

UNICEF je razdelil nujno pomoč v obliki toplih oblačil in ležišč, s katerimi so nadomestili premočene vzmetnice. Prav tako je družinam v zasilnih bivališčih razdelil grelce.

»Obdobje naslednjih 72 ur bo ključni pokazatelj naše zmožnosti otrokom in družinam v taborišču Za'atari zagotoviti nujne dobrine,« je povedala Dominique Hyde, UNICEF-ova predstavnica v Jordaniji. »Skupaj z jordansko vlado in našimi partnerji delamo vse, kar je v naši moči, da bi zagotovili neprekinjeno oskrbo in preprečili, da bi bili otroci premraženi in mokri.« Dodala je še, da je pomanjkanje sredstev velika ovira pri uresničevanju zastavljenih ciljev.

»Sredstva, ki so bila zbrana v letu 2012, so bila porabljena, za letošnje leto pa novih sredstev še nismo dobili. Pozivamo mednarodno skupnost in donatorje, da čim prej zagotovi nova sredstva.«

Vse slabše razmere v taborišču Za'atari sovpadajo z neprekinjenim povečevanjem števila beguncev, ki prečkajo mejo. Od začetka januarja je samo v Jordanijo prišlo že skoraj 10 tisoč Sircev.

UNICEF-ova ambasadorka dobre volje Mia Farrow je ta teden obiskala Libanon, kjer se je srečala s sirskimi begunci. Med svojim obiskom je mednarodno skupnost pozvala k dodatni pomoči, saj število ljudi, ki bežijo iz Sirije, narašča, prav tako tudi njihove potrebe.

 © UNICEF/Marta Ramoneda

Mednarodno priznana igralka je območje obiskala le nekaj dni po hudih nevihtah, ki so prizadele državo in za seboj pustile poplave ter nizke temperature. S sirskimi begunci se je srečala na dveh lokacijah ob sirsko-libanonski meji.

Do danes je več kot 600 tisoč ljudi pred nasiljem in negotovimi razmerami v Siriji zbežalo v sosednje države – Libanon, Jordanijo, Turčijo in Irak. Največ beguncev je v Libanonu, skoraj 200 tisoč, od tega približno polovica otrok.