Zvezdniki NBA v boju proti otroški paralizi na severu Kenije

Več zvezdnikov severnoameriške profesionalne košarkarske lige NBA je obiskalo Kenijo in iz prve roke izvedelo več o tamkajšnjem boju proti otroški paralizi. V regiji Turkana so se Luc Mbah a Moute, Nick Collison in Dikembe Mutombo pridružili UNICEF-ovi kampanji, ki stremi k cepljenju vseh otrok v regiji proti otroški paralizi.

 

»Dejansko sem lahko sam cepil nekaj otrok, kar je neverjetna izkušnja,« je povedal Collison. »Zaradi tega res razmisliš o vsakem od teh posameznih otrok, ki se bodo izognili otroški paralizi – in, upam, živeli boljše in daljše življenje.«

Collison, sicer oče petletne deklice, je povedal, da mu izkušnja v regiji Turkana spremenila življenje na način, ki ga ne bi nikoli predvidel.

V regiji Turkana ljudje večinoma živijo polnomadsko, družine se morajo namreč seliti v iskanju vode zase in za svoje živali. To predstavlja izziv kampanji cepljenja, saj morajo otroci za popolno odpornost prejeti več odmerkov cepiva. Na zunanji strani majhnih kolib zato vedno označijo, kdaj in koliko odmerkov cepiva so dobili otroci v njej.

V eni od kolib so spoznali družino Ethurona Lokorikipija. Tam živi s svojo ženo in tremi majhnimi otroki. Preživlja se z vzrejo nekaj glav drobnice in prodajo lesa za kurjavo, ki ga nabira in pozneje proda v bližnji vasi. Gospod Lokorikipi je pozdravil ekipo UNICEF-a in takoj dovolil cepljenje svojih otrok. Pripovedoval je tudi o tem, da si želi, da bi se njegovi otroci lahko šolali.

»Sam nisem nikoli hodil v šolo,« je povedal, »nikoli nisem imel priložnosti. A vidim prihodnost za otroke, ki hodijo v šolo. Njihovo življenje se nadaljuje, živijo dobro. Zato bi rad, da bi moji otroci pridobili izobrazbo. Mogoče bodo postali poglavarji, mogoče zdravniki. Življenje bo boljše.«

Pred štirinajstimi leti je Globalna pobuda za izkoreninjenje otroške paralize (GPEI) kot prva začela podpirati vlade posameznih držav v kampanjah cepljenja proti otroški paralizi, nujnem koraku za izkoreninjenje otroške paralize.

Z zaščito otrok pred otroško paralizo v Keniji UNICEF otrokom pomaga živeti boljše življenje, hkrati pa s tem ščiti tudi druge otroke v Afriki in drugod po svetu.