EU del sredstev od Nobelove nagrade za mir namenila UNICEF-u za izobraževalne programe v nemirnem Pakistanu

Evropska unija je v začetku meseca prejela Nobelovo nagrado za mir kot priznanje za več kot 60-letno prizadevanje za mir in demokracijo v Evropi. Del sredstev bo EU namenila UNICEF-u za izvajanje izobraževalnih programov na severozahodu Pakistana.

»Počaščeni smo in hvaležni Evropski uniji – pa ne za UNICEF, ampak za otroke, ki jim pomagamo,« je povedal Anthony Lake, izvršni direktor UNICEF-a.

Odločitev EU bo otrokom v petih državah pomagala do boljše prihodnosti.

Nagrada je sicer vredna 930 tisoč evrov, a bo EU dodala še svoja sredstva in skupaj za programe petih organizacij, ki se izvajajo v državah z nemiri, namenila dva milijona evrov.

EU pobuda Otroci miru bo pomagala več kot 23 tisoč otrokom v Kolumbiji, Demokratični republiki Kongo, Etiopiji, Iraku (sirski begunci) in Pakistanu. Izvedli jo bodo UNICEF in še štiri humanitarne organizacije - Agencija za tehnično sodelovanje in razvoj, Urad visokega komisarja ZN za begunce, organizacija Save the Children in Norveški svet za begunce.

Predsednik Evropske komisije José Manuel Barosso je povedal, da je »očitno, da morajo biti sredstva od Nobelove nagrade za mir namenjena najbolj ranljivim, ki so pogosto najbolj prizadeti zaradi vojn: otrokom sveta.«

Več kot tri tisoč pakistanskih otrok na severozahodu države bo vključenih v UNICEF-ov program, ki bo omogočil izobraževanje, učne pripomočke, usposabljanje učiteljev in psihosocialno pomoč otrokom, ki se soočajo s posledicami travmatičnih izkušenj.

V begunskem taborišču Jalozai blizu mesta Peshewar bo ustanovljenih 30 šol z ustreznimi sanitarijami. S tem bo več deklic dobilo dostop do šolanja.

Samozavest, zaščita – in izgradnja miru

Več kot polovica od 75 milijonov otrok, ki niso vključeni v izobraževanje, živi na območjih, ki jih pretresajo nemiri. Izobraževanje prispeva k razvoju njihove samozavesti in jih pomaga zaščititi. Na dolgi rok lahko omogoči razvoj veščin, ki preprečijo nastanek konfliktov in prispevajo k izgradnji miru.

»Med nemiri je humanitarna pomoč pogosto edini način, da se otrokom omogoči nadaljevanje izobraževanja. To ne izboljša le njihovih možnosti za prihodnost, ampak jih zaščiti pred zlorabami in zkoriščanjem,« je povedala komisarka Eu za mednarodno sodelovanje, humanitarno pomoč in krizno odzivanje Kristalina Georgieva.

Več informacij o pomoči EU otrokom v nemirih.