UNICEF sodeluje pri evakuaciji ogroženih otrok v Srednjeafriški republiki

UNICEF sodeluje pri evakuaciji ogroženih otrok v Srednjeafriški republiki

Po napadu upornikov na severovzhodu Srednjeafriške republike in nevarnosti ponovitve na širšem območju je UNICEF skupaj s partnerji evakuiral 64 otrok, ki so bili izpuščeni iz oboroženih skupin, a so bili v nevarnosti, da bi jih ponovno rekrutirali.

Otroci so živeli v prehodnih centrih v mestih N’dele in Bria. Centri ponujajo začasno zatočišče, oskrbo, podporo in programe ponovnega vključevanja v družbo za otroke, ki so bili izpuščeni iz oboroženih skupin. Ker je obstajala velika nevarnost, da bi jih uporniške skupine ponovno rekrutirale, so ti centri zanje postali prenevarni.

Severni del mesta N'dele so uporniške skupine zajele 11. decembra. UNICEF in partnerji so uspeli zaščititi otroke v prehodnih centrih in jih po koncu zračnega napada z letalom prepeljati v Bangui. Hkrati so zaradi velike verjetnosti napada na mesto Bria tudi od tam evakuirali otroke v Bangui. Mesto Bria je bilo pozneje res napadeno, in sicer 18. decembra, v napadu pa je bil prehodni center izropan.

»Razmere v mestih N'dele in Bria ostajajo negotove. Otroci, ki živijo v prehodnih centrih, so posebej ranljivi, saj so bodisi ločeni od svojih družin ali pa so izgubili svoje starše. Naša prednostna naloga je bil umik teh otrok na bolj varno mesto v čim krajšem času,« je povedal predstavnik UNICEF-a v Srednjeafriški republiki Souleymane Diabate.

UNICEF je skupaj s partnerjema DRC in COOPI v mestu Bangui vzpostavil začasni center.

UNICEF-ovo osebje je na terenu, kjer pripravlja tehnične in programske smernice za zagotavljanje neprekinjene zdravstvene oskrbe, psihosocialne pomoči ter izobraževanja in poklicnih možnosti.

Deklicam in dečkom, ki bivajo v ločenih stanovanjih, so zagotovili odeje, mila, mreže proti komarjem, konzerve, tablete za prečiščevanje vode in športne rekvizite. Prisotnost osebja in psihologov na kraju samem omogoča, da center deluje 24 ur na dan.

Poleg tega UNICEF sodeluje z oblastmi, da bi pridobil podporo skupnosti in preprečil stigmatizacijo otrok. Ker varnostne razmere v skupnostih, ki so prvotno gostile otroke, ostajajo negotove, si UNICEF s partnerji prizadeva poiskati dolgoročno podporo v mestu Bangui. Tako bi lahko otroci tam ostali, dokler jih ne bo mogoče varno ponovno združiti z njihovimi družinami.

O DELOVNI SKUPINI ZN ZA OTROKE, VKLJUČENE V OBOROŽENE SKUPINE IN OBOROŽENE SILE

Leta 2005 je Varnostni svet z resolucijo 1612 zahteval, da generalni sekretar vzpostavi mehanizem za spremljanje in poročanje, ki bi ga upravljala delovna skupina predstavnikov držav. S tem naj bi zagotovili pravočasne in zanesljive podatke o hudih kršitvah pravic otrok v oboroženih spopadih.

Na konfliktnih območjih delovna skupina ZN zbira podatke o šestih hudih kršitvah pravic otrok – vključevanje in uporaba otrok v oboroženih silah/skupinah, ugrabitev, uboj, pohabljenje, posilstvo in drugo spolno nasilje, napad na šolo/bolnišnico in oviranje humanitarne pomoči.

Delovna skupina ZN sodeluje z vladnimi silami in uporniškimi skupinami, da bi razvila akcijske načrte za odpravo in preprečevanje teh kršitev. Skupaj z Uradom posebnega predstavnika generalnega sekretarja za otroke v oboroženih spopadih in Službo ZN za mirovne operacije razvija orodja, smernice in izobraževalna gradiva za krepitev mehanizma za spremljanje in poročanje.