WHO in UNICEF obsojata napad na zdravstvene delavce v Pakistanu

Ženeva/New York, 18. december 2012 – Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in UNICEF se pridružujeta pakistanski vladi ter provincama Sindh in Pakhtunkhwa v obsodbah več napadov, v katerih je v zadnjih 24 urah umrlo šest zdravstvenih delavcev.

Vsaj šest ljudi, ki so sodelovali v kampanji cepljenja proti otroški paralizi je umrlo v strelskih napadih v različnih krajih v Pakistanu. Ti posamezniki so skupaj s tisoči drugih prostovoljcev nesebično pomagali v boju za izkoreninjenje otroške paralize.

Pakistanska vlada in prizadeti provinci so začasno prekinile kampanjo cepljenja zaradi skrbi za varnost zdravstvenih delavcev.

Taki napadi prikrajšajo najbolj ranljive skupine pakistanskega prebivalstva, zlasti otroke, za osnovne zdravstvene ukrepe, ki rešujejo življenja. Pozivamo voditelje v prizadetih skupnostih in vse, ki jih to zadeva, da naredijo vse, kar je v njihovi moči, da zaščitijo zdravstvene delavce in ustvarijo varno okolje, v katerem bodo zadovoljene potrebe pakistanskih otrok.

Otroška paraliza je nalezljiva virusna bolezen, ki lahko povzroči trajno ohromelost v samo nekaj urah. Varna in učinkovita cepiva ščitijo otroke pred to boleznijo. Trenutno je bolezen endemična v treh državah, Afganistanu, Nigeriji in Pakistanu.

WHO, UNICEF ter partnerji v Pakistanu in po svetu izražamo globoko sožalje družinam zdravstvenih delavcev. Še naprej bomo ostali zavezani pomagati pakistanski vladi in prebivalstvu v prizadevanjih, da odpravijo otroško paralizo in druge bolezni.