Pižama obiskal otroke na OŠ Franceta Prešerna v Mariboru

Pižama obiskal otroke na OŠ Franceta Prešerna v Mariboru

UNICEF-ov promotor Varnih točk Boštjan Gorenc – Pižama je danes na Osnovni šoli Franceta Prešerna v Mariboru pozdravil in nasmejal otroke na svoj edinstven način. Hkrati jih je spomnil, da v težavah niso sami, saj se po pomoč vedno lahko zatečejo v eno izmed 14 mariborskih Varnih točk.

Dogodek z UNICEF-ovim promotorjem je bil uvod v predpraznični obisk mariborskih osnovnih šol, katerega glavna namena sta promocija Varnih točk v mestu in obdarovanje otrok iz socialno šibkejših družin.

Ker je dandanes vse več težav otrok povezanih s socialnimi stiskami, so Mestna občina Maribor, Zavod PIP, ki je tudi lokalni koordinator Varnih točk v Mariboru, in Mercator pripravili dobrodelno akcijo, s katero so zbrali 277 paketov za socialno najšibkejše mariborske osnovnošolce. V vsakem paketu so Lumpijevi izdelki - čokoladni kosmiči, keksi, žitna rezina, sok in malo sladko presenečenje. Prvih 28 paketov so na dogodku z Pižamo prejeli učenci Osnovne šole Franceta Prešerna, v naslednjih dneh pa bodo predstavniki Mestne občine Maribor, Zavoda PIP in mariborskih Varnih točk obiskali tudi ostale mariborske osnovne šole.

UNICEF-ove Varne točke so različni javni prostori, na primer knjižnice, zavarovalnice, lekarne, cvetličarne, mladinski centri, trgovine in podobno. Otroci jih lahko prepoznajo po posebni nalepki - smejoči se hišici, ki je nameščena ob vhodu na vidnem mestu. V Varnih točkah jim odrasli nudijo nasvet in pomoč ali trenutno zaščito v stiski. Otroci se v Varne točke najpogosteje zatečejo zaradi medvrstniškega nasilja, družinskih stisk, nadlegovanja, manjših poškodb, včasih pa potrebujejo le nekaj pomoči pri domači nalogi, prostor, kjer lahko počakajo starše, če pozabijo ključe in ne morejo domov, ali nekaj pozornosti in prijazen pogovor.

Pižama vse mlade poziva »da o svojih težavah spregovorite in jih ne držite v sebi. Po pomoč lahko pridete tudi v imenu svojega prijatelja, če si ta ne upa priti – v Varnih točkah se bomo zavzeli za vse vaše težave«.