Letos v Sahelu zaradi hude akutne podhranjenosti zdravljenih 850.000 otrok

Letos v Sahelu zaradi hude akutne podhranjenosti zdravljenih 850.000 otrok

Dakar/Ženeva, 11. december 2012 – UNICEF-ovo poročilo o napredku ocenjuje, da bo v letu 2012 v devetih državah na območju Sahela zdravljenje zaradi hude akutne podhranjenosti zagotovljeno skupaj 850 tisoč otrokom.

Ocena temelji na podatku, da je bilo v zdravstvenih ustanovah in prehranskih centrih od januarja do konca septembra zdravljenih več kot 730 tisoč otrok do petega leta starosti.

UNICEF je decembra 2011 opozoril, da bo na območju Sahela 1,1 milijona otrok prizadetih zaradi hude akutne podhranjenosti in bodo za preživetje potrebovali strokovno pomoč. V sodelovanju z vladami ter drugimi agencijami Združenih narodov in humanitarnimi organizacijami je bila izvedena ena največjih humanitarnih akcij te vrste v regiji. Pri tem so bili nepogrešljivi prispevki velikih donatorjev in pozivi za zbiranje sredstev v nacionalnih odborih UNICEF-a.

Poročilo izpostavlja zgodnje prispevke donatorjev, kot so švedska in danska vlada ter Evropska Unija in Agencija ZDA za mednarodni razvoj (USAID), in njihovo pomembno vlogo pri zagotavljanju terapevtske prehrane. Ta je bila prav zaradi zgodnjih prispevkov pravočasno kupljena in zagotovljena na terenu.

Zaradi nemirov v Maliju, slabših varnostnih razmer in hudih poplav je bilo tekom leta veliko število ljudi razseljenih po okoliških državah. Zaradi tega se je osebje na terenu soočalo z novimi izzivi pri zagotavljanju zadostne in primerne prehrane.

»Glede na naše izkušnje v regiji smo vedeli, da se bomo soočali z velikimi težavami pri doseganju vseh otrok,« je povedal Manuel Fontaine, vršilec dolžnosti regijskega direktorja. »Veliko katastrofo smo preprečili. Toda ne smemo biti zadovoljni, ker otroci še vedno umirajo zaradi vzrokov, ki bi jih lahko preprečili.« Dodal je še, da »leto 2012 kaže na to, da redno podcenjujemo število prizadetih otrok. Vsi moramo resno razmisliti o bolj prilagodljivih rešitvah, s katerimi bi skupnosti postale bolj odporne in bolj pripravljene na soočanje z različnimi pretresi.«

Čeprav deževje prispeva k boljšemu in večjemu pridelku, bodo lahko v večini predelov družine potrebovale tudi dve leti, da bi si opomogle od izgube živine in prisiljenosti plačevati visoke zneske za prehrano skozi daljše obdobje. Hkrati podhranjenost otrok sčasoma povzroči manjšo zmožnost absorpcije hranilnih snovi četudi je hrana, ki se sicer zdi ustrezna, na voljo.

»Na žalost otrok ne moremo cepiti proti hudi akutni podhranjenosti,« je dejal Fontaine. »Številni otroci iz revnih družin na območju Sahela se bodo soočali s cikli, ko bodo redno ogrožena njihova življenja. Letos je izjemen napor omogočil, da smo vsem otrokom, ki so lahko prišli v zdravstveni ali prehranski center, zagotovili zdravljenje. A doseči moramo vzpostavitev bolj vzdržljivih sistemov, v katerih bo manj otrok sploh potrebovalo tako specializirano zdravljenje.«

Države, ki jih je hudo prizadelo pomanjkanje padavin in uničena letina, so Čad, Burkina Faso, Mavretanija, Mali in Niger ter severna območja Nigerije, Kameruna in Senegala.