Med oboroženimi spopadi UNICEF zagotavlja cepljenje razseljenim sirskim otrokom

Med oboroženimi spopadi UNICEF zagotavlja cepljenje razseljenim sirskim otrokom

DAMASK, 11. december 2012 – V teh dneh UNICEF izvaja množično kampanjo cepljenja, da bi otroke v begunskih taboriščih zaščitil pred ošpicami ter otroško paralizo, nevarnimi in celo smrtonosnimi boleznimi, ki se v kriznih razmerah hitro širijo.

Kampanjo, katere cilj je cepiti 1,4 milijona otrok, ovirajo številni dejavniki. Zaradi oboroženih spopadov so ohromljene ključne prometne povezave, kar zelo otežuje dostavo življenjsko pomembnih cepiv do večjih mest. »Najtežje je bilo voznikom, ki so morali zaloge cepiv prevzeti v Damasku in jih potem dostaviti po stranskih poteh terenskim ekipam po vsej državi«, je povedal Iman Bahnasi, strokovnjak za preživetje in razvoj otrok iz UNICEF-ovega urada v  Siriji. »Vendar pa so zavoljo poguma in odločnosti vse pokrajine prejele zadostne zaloge cepiv, ki jih potrebujejo.«

Podatki iz 11 od skupno 14 sirskih pokrajin kažejo, da je od 26. novembra, ko se je kampanja začela,  do danes že 630.000 otrok, mlajših od pet let, cepljenih proti otroški paralizi, proti ošpicam pa 510.000 otrok med prvim in petim letom starosti. Otroci, ki so starejši od enega leta, so prejeli tudi odmerek vitamina A, ki pomaga zmanjševati obolevnost zaradi dihalnih okužb ter diareje.

»Verjamemo, da je dejansko število cepljenih otrok še višje, vendar zaradi slabih varnostnih razmer podatke iz posameznih območij pridobivamo počasneje«, je poudaril Youssouf Abdel-Jelil, predstavnik UNICEF-ovega urada v Siriji. »Ključno je, da je kampanja uspešna. Iz različnih pokrajin dobivamo poročila o dolgih vrstah staršev, ki skupaj z otroki čakajo na cepljenje v centrih za cepljenje, vključno v mestih, kot je Homs.«

Cepljenje sicer poteka v 1200 zdravstvenih domovih, a je kampanja primarno usmerjena v cepljenje razseljenih otrok, ki so nameščeni v begunskih taboriščih. Za to skrbi 100 mobilnih terenskih ekip. Posebni televizijski pozivi, SMS sporočila in zdravstvena vzgoja spodbujajo starše, da cepijo svoje otroke.

UNICEF je zagotovil 1,5 milijona odmerkov cepiv proti ošpicam skupaj s potrebno opremo za cepljenje – injekcijskimi iglami, hladilnimi torbami, registracijskimi tabelami in informativnimi letaki. Ta podpora je zagotovljena kljub odpoklicu številnega mednarodnega osebja Združenih narodov v Siriji v zadnjem tednu.

UNICEF pri izvajanju kampanje množičnega cepljenja sodeluje s Svetovno zdravstveno organizacijo, sirskim Ministrstvom za zdravje in številnimi nevladnimi organizacijami, da bi do načrtovanega zaključka kampanje, 10. decembra, cepil kar največ otrok.

Ostala nujna pomoč, ki jo UNICEF zagotavlja od izbruha nemirov v Siriji in je že dosegla sto tisoče otrok, vključuje prehranske dodatke, čisto pitno vodo, higienske pripomočke, potrebščine za izobraževanje ter zaščito otrok.

 

UNICEF Slovenija se pridružuje svetovni akciji zbiranja sredstev za nujno pomoč prizadetim zaradi oboroženih spopadov v Siriji in naproša javnost za pomoč otrokom v stiski. Posamezniki in podjetja lahko prispevajo TUKAJ ali z nakazilom na:

Račun:                SI56 0201 3025 9875 526
Ime:                     Slovenska fundacija za UNICEF, ustanova
Naslov:               Pavšičeva 1, 1000 Ljubljana
BIC banke:         LJBASI2X
Koda namena:  CHAR
Namen:              Pošljimo toplino
Sklic:                   SI00 860000757148