Pet držav se je pridružilo pariškim zavezam

Pet držav se je pridružilo pariškim zavezam

New York, 3. december 2012 – Danes so se Bolivija, Komori, Gvineja Bissau, Kuvajt in Jemen uradno pridružili Pariškim zavezam za varstvo otrok pred nezakonitim novačenjem v oborožene sile ali skupine ali njihovim izkoriščanjem (pariške zaveze), s čimer je število držav podpisnic naraslo na 105.

Pridružitev je bila naznanjena na sedežu Združenih narodov (ZN) med ministrskim forumom glede pariških zavez in načel, ki so ga ob peti obletnici sprejema organizirali francoska vlada, UNICEF in posebna predstavnica generalnega sekretarja ZN za otroke v oboroženih spopadih.

Pred petimi leti se je 59 držav na mednarodni konferenci »Otroke osvobodite vojne" (Free Children from War) zavezalo, da bodo naredile vse, kar je v njihovi moči, da odpravijo pojav nezakonitega novačenja, vključevanja in uporabe otrok v oboroženih spopadih.

»Današnje pridružitve ponazarjajo široko mednarodno soglasje in dokazujejo odločenost mednarodne skupnosti, da odpravijo nečloveško prakso novačenja otrok,« je povedal Francois Zimeray, francoski veleposlanik za človekove pravice. »Zaveze, ki novačenje otrok opredeljujejo kot vojni zločin, ki izpustitev otrok postavljajo kot prednostno nalogo in spodbujajo dolgoročno reintegracijo otrok, so dobrodošle.«

Kljub stopnjujočim mednarodnim prizadevanjem, da bi zmanjšali število otrok, ki sodelujejo v sovražnostih, je na deset tisoče otrok še vedno vključenih v nasilne spopade po vsem svetu. Deklice in dečke zlorabljajo kot borce, samomorilske bombne napadalce, človeški ščit, spolne sužnje in podobno.

Posebna pozornost tokratnega srečanja je bila namenjena preprečevanju novačenja otrok. V zadnjih dveh desetletjih se je mednarodna skupnost odzvala na najbolj nujne potrebe otrok, ki so prizadeti zaradi oboroženih spopadov, zlasti identifikacijo in izpustitev. Uspešen program preprečevanja pa mora upoštevati tudi bolj ali manj prikrite vzroke za ta pojav, na primer revščino, socialno-ekonomske neenakosti, pomanjkanje priložnosti za izobraževanje in družbene norme.

»Vključevanje otrok v oborožene spopade je škodljivo ne samo za otroke in njihovo okolico, ampak za svet kot celoto,« je povedal Martin Mogwanja, namestnik izvršnega direktorja UNICEF-a. »Sedaj je čas, da nujno ukrepamo kar se da neomajno, da bi zaščitili otroke pred vplivi vojne in grozotami sodelovanja v sovražnostih.«

Pravni in politični ukrepi, nadzor ZN nad vključevanjem otrok v varnostne sile, strožji postopki preverjanja starosti in zagotavljanje nacionalnih identifikacijskih dokumentov lahko preprečijo nezakonito novačenje in vključevanje otrok v oborožene sile in skupine. »Odpravljanje nekaznovanosti za tiste, ki izvršijo hude kršitve nad otroki, ni le sredstvo, ampak tudi pomembna ovira za preprečevanje novačenja otrok. Hkrati mora novačenje otrok pomeniti politično ceno za vztrajne kršitelje v mirovnih procesih,« je povedala posebna predstavnica generalnega sekretarja ZN za otroke v oboroženih spopadih Leila Zerrougui.