UNICEF-ov ambasador dobre volje Orlando Bloom preživel dan z otroki v JAR

UNICEF-ov ambasador dobre volje Orlando Bloom se je srečal z otroki in mladimi blizu Cape Towna, da bi izvedel več o njihovem življenju in razširil glas o tem, kaj želijo oni povedati svetu.

Britanski igralec, ki v Južnoafriški republiki (JAR) snema film Zulu, se je v mestu Grabouw najprej srečal z mladinskimi in pedagoškimi delavci v programu Isibindi, ki ga podpira UNICEF. Program, ki ga ob pomoči UNICEF-ovih strokovnjakov izvajajo člani skupnosti, je namenjen sirotam, ki so izpostavljene nevarnosti za zlorabe, zapostavljenost in prekinitev šolanja.

Med svojim obiskom se je Bloom z več otroki in njihovimi družinami pogovarjal o pomembnosti varnih prostorov, kjer se otroci lahko igrajo in po šoli sodelujejo v športnih aktivnosti. UNICEF zagotavlja pomoč Nacionalnemu združenju pedagoških delavcev, ki po vsej državi izvaja program Isibindi.

35-letni igralec se je pozneje srečal z mladimi novinarji na lokalni radijski postaji Atlantis, kjer je v ekskluzivnem radijskem intervjuju odgovarjal tudi na njihova vprašanja.

Mladi se vključujejo v Mrežo mladih novinarjev, partnerski projekt UNICEF-a, Fundacije Otroški radio in Oddelka za osnovno izobraževanje. Projekt mladim daje prostor, kjer lahko izrazijo svoje poglede glede zadev, ki so zanje pomembne, na primer nasilje v šolah in najstniške nosečnosti.

Otroci in mladi skupaj podstavljajo polovico prebivalstva JAR, a je njihov glas le redko slišan. Lokalne radijske postaje tedensko objavljajo oddaje, ki jih v celoti pripravljajo mladi in otroci, ter jim s tem dajejo možnost, da izrazijo svoje mnenje.

»Videti, kako otroci in mladi prevzemajo odgovornost za svoja življenja in s tem zelo pozitivno vplivajo tudi na življenja svojih sovrstnikov, je bilo neverjetno navdihujoče,« je povedal Bloom.

Igralec, ki je najbolj znan po svojih vlogah v filmih Gospodar prstana in Pirati s Karibov, že dolgo podpira delo UNICEF-a. UNICEF-ov ambasador dobre volje je postal oktobra 2009. Pred tem je v letih 2007 in 2008 obiskal UNICEF-ove šole v Nepalu, kjer je zagovarjal pravice otrok, vključujoč dostop do kakovostne izobrazbe in čiste vode.